Nieuwsuur
NOS/Jeroen van Eijndhoven

'Lerarentekort schadelijk voor economie'

Nederland heeft een serieus leesprobleem. Voor het eerst scoren we slechter dan veel andere ontwikkelde landen als het om leesvaardigheid gaat. In drie jaar tijd daalden we maar liefst elf plaatsen op de internationale ranglijst. Hoe is het tij te keren? Vanavond een reportage. Te gast is Marijn Schoormans. Zij geeft taallessen aan bedrijven en ziet dat leesvaardigheid alleen maar belangrijker is geworden door technologische vernieuwingen.

Het steeds nijpendere lerarentekort maakt het aanpakken van het leesprobleem nog lastiger. Na leraren en vakbonden zeggen nu ook werkgeversorganisaties dat het kabinet direct miljoenen moet uittrekken om het tekort aan te pakken. In een brief aan premier Rutte schrijven ze dat de problemen niet alleen nadelig zijn voor kinderen, maar dat de economie erdoor wordt geschaad.

Hoe krijgen we pubers weer aan het lezen?

In Litouwen wil NAVO laten zien dat ze springlevend is

De Franse president Macron noemt de NAVO 'hersendood' en ook president Donald Trump uit stevige kritiek op het 70-jarige verbond. Toch bereiden de Amerikanen zich voor op de grootste militaire NAVO-oefening in Europa sinds 25 jaar.

Met operatie Defender 2020 wil de NAVO in Litouwen aan de grens met Rusland laten zien dat ze springlevend is. Ondertussen moet Litouwen zich online al daadwerkelijk verdedigen tegen Russische aanvallen.

Terwijl de NAVO oefent bij de Russische grens, woedt de echte oorlog online

STER reclame