Yoeri Wentel uit Den Helder

Valse kentekenplaten: 'Door drie politie-auto's van de weg gehaald'

  • Lune van der Meulen

  • Lune van der Meulen

Tweedehands autoverkoper Harm van der Veen weet niet wat hem overkomt als hij vorig jaar augustus parkeerboetes binnenkrijgt uit de gemeente Amsterdam. Het gaat om een boete voor een Renault Megane die bij hem in Drachten op het terrein staat. Hij gaat in beroep bij de gemeente, maar de aanmaningen blijven binnenstromen.

Wanneer in november Van der Veen ook nog een boete van 250 euro krijgt voor te hard rijden op de A1, is hij het zat. Hij doet aangifte bij de politie in Drachten. Bij thuiskomst krijgt hij een telefoontje van de Amsterdamse recherche over de Renault Megane die hij te koop heeft staan: "Uw auto die op uw naam staat, is gebruikt voor de liquidatie op advocaat Derk Wiersum".

Funplate

Van der Veen schrikt, maar weet zeker dat het zijn auto niet kan zijn. "Die auto stond hier, het was dus heel duidelijk dat het om een vals kenteken ging." Hij blijkt slachtoffer van de zogenaamde 'duplo-methode'. Bij deze methode steelt iemand een auto en zoekt vervolgens op internet naar precies zo'n zelfde auto, maar dan één die te koop wordt aangeboden.

Het kenteken van de auto die te koop staat, wordt gedupliceerd en op de gestolen auto geplakt. Zo rijden er dan twee identieke auto's met twee identieke kentekens rond. "Ik denk dat ze een auto hebben gestolen en op internet hebben gekeken naar zo'n zelfde auto en die hadden wij te koop staan. En daarvan hebben ze toen het kenteken nagemaakt."

Via internet kun je gemakkelijk een kenteken laten maken en bestellen, via zogenaamde "funplate-sites". Het dupliceren van kentekens is een vast onderdeel geworden van de werkwijze van criminele organisaties. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de landelijke eenheid van de Nationale Politie. In 2019 spoorde een speciaal kentekenteam 360 gedupliceerde voertuigen op en arresteerde daarbij 200 criminelen.

Van der Veen: "Ik denk dat dat soort bedrijven die dat doen, waar je zo maar een kenteken kunt bestellen, strafbaar moeten worden. Er moet ze een halt toe geroepen worden."

Wapen

Als Van der Veen de zaak met de politie heeft afgerond, wil hij alsnog van de auto af. De politie verzekert hem dat hij de auto inmiddels gerust weer kan verkopen.

"Ik was op zoek naar een dieselauto", zegt Yoeri Wentel uit Den Helder. "Ik zag een leuke Renault Megane op internet, ook nog een beetje een sportieve." Wentel besluit de auto naar Drachten af te reizen om de auto te kopen. Nietsvermoedend rijdt hij over de Afsluitdijk terug naar zijn woonplaats.

Als Wentel aan het eind van de Afsluitdijk een politieauto in de berm ziet staan die hem meteen achtervolgt zodra hij passeert denkt hij: "Dit gaat me geld kosten". Als hij stopt, ziet hij een agent met zijn hand op zijn wapen.

Met je handen omhoog in je nieuwe auto

Om te voorkomen dat er ook in de toekomst verwarring kan ontstaan, heeft Wentel inmiddels een nieuw kenteken op zijn auto. CDA-Kamerlid Wytske Postma, die eerder al vragen stelde aan de minister, dient vandaag opnieuw vragen in aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de minister van Justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl