1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Nieuwsuur

Conservatieven belonen Noord-Engeland voor steun aan premier Johnson

De brexit heeft de politiek in het noorden van Engeland compleet door elkaar geschud. Kiezers vonden dat de Labourpartij, in deze regio traditioneel de grootste partij, hen niet langer begreep en kozen in december - velen voor het eerst in hun leven - voor de Conservatieven.

Nu is er die Conservatieve parlementsleden alles aan gelegen om die kiezers vast te houden. En de regering van premier Boris Johnson is bereid om daar flink in te investeren.

Adembenemend

In Blyth Valley, in Northumberland in het Noord-Oosten van het land, was de stem van de kiezer een stem tegen de 'elite' in Londen en Brussel. Voor het eerst in de geschiedenis verloor Labour er en won Conservatieve kandidaat, een ziekenverzorger.

Ian Levy kan het zelf nog altijd maar moeilijk bevatten. "Ik ben echt heel erg opgewonden. Na dertien jaar werken in de zorg, krijg ik nu dat vertrouwen en sta ik in de schijnwerpers. Adembenemend."

De mensen hier hebben niet op de Conservatieven gestemd, maar op Boris Johnson, omdat hij een vertrek uit de Europese Unie beloofde.

Adrian Harrison, directeur vlaggenfabriek

Levy krijgt volop steun van de regering in Londen. Die maakte deze week bekend dat ze de noordelijke spoorwegen in maart al gaat nationaliseren. Het doel is om de treinverbinding met het zuiden van het land te verbeteren. Maar ook komt er steun voor de bijna failliete luchtvaartmaatschappij FlyBe, een maatschappij met veel verbindingen in het noorden.

Emotionele zaak

"We moeten zorgen dat de infrastructuur er komt", zegt parlementslid Levy. Want mensen zijn tegenwoordig steeds meer onderweg. We denken nauwelijks meer na over een vliegreis naar Spanje, of een rit door het land. Maar dan hebben we wel de verbindingen nodig om dat te kunnen doen."

Maar gaan de vergeten steden in het Noorden er straks inderdaad economisch op vooruit? Het uittreden uit de Europese Unie is een emotionele zaak, maar of dat de economie in dit arme deel van Engeland ook helpt, is niet zeker.

Zelfs conservatieve kiezers hebben hun twijfels, zoals als Adrian Harrison, directeur van een plaatselijke vlaggenfabriek. "De brexit-vlag heeft het afgelopen jaar uitstekend verkocht. De mensen hier hebben niet op de Conservatieven gestemd, maar op Boris Johnson, omdat hij een vertrek uit de Europese Unie beloofde. Gaan de Conservatieven hier echt een verschil maken? Ik weet het niet zeker, we zullen zien."

Conservatieven belonen kiezers Noord-Engeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl