Jared Kushner

Is het vredesplan zonder de Palestijnen wel een vredesplan?

Er is jaren aan gewerkt, zo lang dat werd getwijfeld of het plan ooit het daglicht zou zien. En zelfs of er überhaupt een plan was.

Maar nu is het er dan toch - een nieuw "vredesplan" voor het Midden-Oosten. Architect van het plan is de schoonzoon en adviseur van Donald Trump, Jared Kushner. Kushner is weliswaar geen traditionele diplomaat, maar met traditionele diplomatie heeft zijn schoonvader ook weinig op. Kushner's onconventionele achtergrond is vanuit de optiek van de president allesbehalve een nadeel.

Kushner is in de eerste plaats zakenman en vastgoedondernemer. En dus is het niet vreemd dat de kern van het plan bestaat uit een overeenkomst, een deal.

Afwezigen

Als de Palestijnen meedoen en zich niet verzetten tegen een aantal lang gekoesterde wensen van Israël, kunnen zij in ruil daarvoor financiële injecties tegemoetzien die kunnen oplopen tot 50 miljard dollar.

Probleem voor Kushner is dat de Palestijnen tot nu toe niet hebben gehapt. Sterker: zij waren de grote afwezigen bij de totstandkoming van het plan én zijn dat ook bij de presentatie ervan. Kushner is in Palestijnse kringen niet alleen impopulair, hij wordt simpelweg genegeerd. Er is geen enkel contact.

De voornaamste kritiek is dat het plan vooral oog heeft voor de belangen van Israël. Zo zou het de deur openen naar de annexatie van grote delen van de bezette gebieden en het Israël bijna totale controle over Jeruzalem geven.

Volgens Trump omvat het plan juist een "realistische tweestatenoplossing". Dat is het doel dat de internationale gemeenschap, waaronder Nederland, ook steunt. Maar in het plan worden ook de omstreden Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever erkend door de VS.

Dit is hoe Israël wordt verdeeld, als het aan Trump ligt:

In de Israëlische politiek kan het plan op brede instemming rekenen. Zowel premier Benjamin Netanyahu als oppositieleider Benny Gantz zijn tevreden. Gantz noemt het "een belangrijke en historische mijlpaal".

'Bedrog van de eeuw'

Maar van Palestijnse kant klinkt harde kritiek. "Ik kan dit geen vredesplan noemen", zei de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat.

Erekat heeft laten weten dat elk voorstel dat negeert dat Israël de Palestijnse gebieden bezet "in de geschiedenis zal worden vastgelegd als het bedrog van de eeuw".

Trump had voor de Palestijnen al als bemiddelaar afgedaan na een reeks pro-Israëlische beslissingen zoals het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar die stad. Vandaag demonstreerden dan ook duizenden Palestijnen tegen het plan, ook al voordat het werd gepresenteerd.

Meer weten over hoe de plannen worden ontvangen? Nieuwsuur sprak met correspondenten Marieke de Vries en Ties Brock:

Deal van de eeuw of bedrog van de eeuw?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl