Nieuwsuur
Nieuwsuur

Het voorstel om een basisbaan in te voeren voor mensen met een uitkering, ligt erg moeilijk in Den Haag. Regeringspartijen CDA en VVD zien het voorgestelde plan op deze manier in elk geval niet zitten.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) adviseert vandaag om mensen met een uitkering zo'n basisbaan te geven. Vooral omdat dat goed voor henzelf is. De raad schrijft: "Als werk psychologisch en sociaal zo belangrijk is voor mensen, waarom zouden we degenen die willen en kunnen werken dan 'afschepen' met een inkomen in plaats van te zorgen voor goed werk?"

Alle partijen willen dat zo veel mogelijk mensen met een uitkering gaan werken. Maar VVD en CDA vinden het geen goed plan als met dit idee nieuwe banen worden gecreëerd waarin niet wordt toegewerkt naar een normale baan, zeggen ze tegen Nieuwsuur.

"De WRR zegt dat het doel van zo'n basisbaan niet het doorstromen naar regulier werk hoeft te zijn en wat ons betreft zou dat wel voorop moeten staan", zegt CDA-Kamerlid Hilde Palland. Zij wil best een basisbaan, maar dan een waarin wél altijd naar een normale baan wordt toegewerkt. De VVD ziet er mede daarom ook weinig in. "Het gevoel dat ik krijg bij de basisbaan is: we stoppen mensen in een baantje en daar blijven ze dan", zegt VVD-Kamerlid Judith Tielen.

Basisbaan voor mensen met uitkering krijgt in coalitie weinig bijval

Andere partijen zoals de PvdA zijn juist wel lovend over het idee van de WRR. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer benadrukt dat ook als mensen niet doorstromen naar normale banen, het werk dat zij in hun basisbaan doen heel belangrijk kan zijn voor de samenleving. Bijvoorbeeld door ze in te zorg te laten werken. Hij zegt daar ook geld voor uit te willen trekken.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen is ook enthousiast over het idee, maar wil wel dat mensen fatsoenlijk betaald gaan krijgen en dat de basisbanen er niet voor zorgen dat normale banen worden weggeconcurreerd.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zegt dat hij nog met een uitgebreide reactie komt op het rapport. Op het plan van de basisbaan gaat hij nog niet in, maar wel zegt hij van het WRR-rapport - dat nog over veel meer andere zaken over de arbeidsmarkt advies geeft - de hoofdlijnen te ondersteunen.

Net als de WRR vindt hij het namelijk ook slecht dat nu mensen met een vaste baan worden beconcurreerd door goedkope zzp'ers waardoor vaste banen steeds vaker verdwijnen. "Dat vind ik ook oneerlijk."

Meer mensen vast werk

De komende tijd wordt de onzekere arbeidsmarkt een groot thema in Den Haag. Volgende week wordt een ander belangrijk advies hierover verwacht van de zogeheten commissie-Borstlap. En daarna wil het kabinet bekijken hoe de problemen, zoals de onzekerheid die mensen met tijdelijke contracten ervaren, beter aangepakt kunnen worden. Een doel daarbij is volgens Koolmees dat meer mensen vast werk gaan krijgen.

Volgens Koolmees gaan we de komende tijd hier een grote discussie over krijgen en hij kan nog niet voorspellen wat daar uitkomt. Hij gaat eerst op de aanbevelingen studeren. Het advies van de WRR om iedereen - ongeacht of die nou zzp'er is of een vaste baan heeft - hetzelfde sociale vangnet te geven, valt in elk geval goed bij Koolmees.

"Wat mij wel aanspreekt is dat bepaalde risico's, denk aan ziekte of arbeidsongeschiktheid, die overkomen iedereen. Ongeacht of je nou een zzp'er, een werknemer of een directeur bent." Maar of dat echt onderdeel wordt van het nieuwe arbeidsmarktbeleid van het kabinet - volgens sommige coalitiepartijen dé belangrijkste uitdaging voor dit jaar - dat is de vraag.

STER reclame