De nieuwe tv-avond in 2020: met Nieuwsuur al om 21.30 uur

Om de actualiteitenprogramma's beter op elkaar aan te laten sluiten en de kijkers al vroeger op de avond te bedienen, beginnen een aantal actuele programma's op NPO 1 en NPO 2 vanaf nu eerder. Nieuwsuur start vanaf vandaag een half uur vroeger, om 21.30. En de nieuwe talkshow 'Op1', die komende maandag zijn première beleeft, begint om 22.30 uur in plaats van 23.00 uur.

De NPO hoopt dat hiermee tegemoet gekomen wordt aan een groeiende wens van veel kijkers. Maar daardoor wordt het vertrouwde 22.00 tijdstip dus wel verlaten, realiseert ook hoofdredacteur Joost Oranje van Nieuwsuur zich. "Natuurlijk zal dat voor een deel van de kijkers wennen zijn. Maar een ander deel wil ons programma graag vroeger en de NPO ziet graag dat Nieuwsuur en de talkshow op NPO1 beter op elkaar aansluiten".

Door de verschuivingen verandert ook de begintijd van het Late NOS-Journaal op NPO 1. Dat wordt 23.30 uur. In dat bulletin komt dan ook het sportnieuws, dat bij Nieuwsuur verdwijnt. Dat betekent volgens Oranje niet dat sport helemaal niet meer te zien zal zijn in het programma. "We blijven, samen met de collega's van NOS Sport, natuurlijk nieuwswaardige sportachtergrond-onderwerpen maken."

Oranje: "De hoofdlijn is dat de mensen blijven krijgen wat ze van Nieuwsuur verwachten. Het programma zal blijven steunen op onderzoeksjournalistiek, visueel en inhoudelijk sterke reportages en de dagelijkse analyse en duiding bij het nieuws van de dag."

Nieuwsuur grijpt de wisseling van tijdstip ook aan om enkele andere veranderingen aan te brengen. Zo wordt er een kleinere presentatietafel gebruikt, die ervoor zorgt dat de presentatoren en de studiogasten dichter bij elkaar komen te zitten. De grotere tafel wordt nog wel gebruikt als er meer dan twee studiogasten in het programma te gast zijn. "Maar meestal is dat niet zo, met als gevolg dat onze gasten en de presentatoren te ver van elkaar af zaten," zegt hoofdredacteur Joost Oranje. "Deze kleinere tafel geeft een wat intiemere setting."

Vanaf vanavond is ook een nieuwe vormgeving die gelijkgetrokken met de groeiende online uitingen van het programma.

De verhuizing van Nieuwsuur past in een bredere aanpassing van de programmering bij de publieke omroep. De NPO wil programma's nog beter hun weg laten vinden naar het publiek, zegt Frans Klein, directeur Video. "We weten dat veel kijkers de latenight-talkshow graag iets eerder willen zien. Met het eveneens vervroegen van Nieuwsuur houden we een mooi actueel blok en dan iets eerder op de avond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl