Aangepast

De macht van Turkije

De Turkse Minister voor Europese Zaken, Egemen Bagis, is in Nederland. Hij onderhandelt over het volledige lidmaatschap van Turkije bij de EU.

Bemiddelaar

De Franse en Duitse weigering Turkije toe te laten treden tot de Europese Unie heeft ervoor gezorgd dat het land steeds meer toenadering zoekt tot het Midden-Oosten. Het land draait qua buitenlandbeleid inmiddels op volle toeren. Turkije heeft overal in het Midden-Oosten de rol als crisisbemiddelaar opgenomen: van Libië tot Iran, van Gaza tot Afghanistan.

Vredesmacht

In Afghanistan is Turkije één van de trouwste bondgenoten van de Verenigde Staten. Een Turkse vredesmacht van 1700 troepen houdt toezicht over Kabul en de Turken hebben al tientallen scholen en ziekenhuizen gebouwd. Het land heeft ook beloofd - in tegenstelling tot andere NAVO-leden - een lange termijn aanwezig te blijven in Afghanistan.

Koers

Turkije is inmiddels, na de Verenigde Staten, de tweede grootste militaire macht binnen de NAVO en voert meer en meer een eigen koers. Turkije levert een van de grootste bijdragen aan het VN-wapenembargo rond Libië, maar neemt niet deel aan het actief handhaven van de no-fly zone. Turkije was vanaf het begin al tegen een buitenlandse westerse interventie en wilde tot voor kort niet dat de NAVO het commando zou krijgen over de militaire acties tegen Libië.

Libië

Premier Erdogan vreest dat de militaire actie in Libië kan uitlopen op een oorlog als in Afghanistan, zo zei hij eerder in een interview met de Britse krant The Guardian. "Toen de westerse militairen Afghanistan tien jaar geleden binnentrokken, zei iedereen dat het maar een paar dagen zou duren, hetzelfde gebeurde in Irak. Maar een miljoen mensen zijn gesneuveld en de samenleving is ingestort. Dat willen we niet zien gebeuren in Libië."

Dat kan volgens hem desastreuze gevolgen hebben. "Het zal niet alleen dramatisch zijn voor Libië, maar ook voor de landen die hebben ingegrepen."

Nieuwsuur spreekt met minister Egemen Bagis. Over het Turkse lidmaatschap van de EU en de situatie in Libië.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Jan Eikelboom (Jan.Eikelboom@Nieuwsuur.nl)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl