Nieuwsuur
anp

Hoe waarschijnlijk is het dat premier Mark Rutte na een Nederlandse luchtaanval met veel burgerdoden niet wordt geïnformeerd? Volgens generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen zou het "hoogst ongelukkig" zijn als "de politieke top" niet snel op de hoogte zou zijn gebracht.

De premier weigert vandaag antwoord te geven op vragen over de Nederlandse luchtaanval in 2015 op een Irakese bommenfabriek waarbij zeventig burgerdoden vielen. In het debat met minister Ank Bijleveld van Defensie afgelopen dinsdag zei zij dat drie ministeries, waaronder Algemene Zaken, kort na de aanval te horen kregen dat er zeer waarschijnlijk een groot aantal onschuldige slachtoffers was gevallen. Rutte zei woensdag dat hij zich niet herinnert dat hij op de hoogte is gesteld. Het is volgens hem wel mogelijk dat ambtenaren van hem zijn bijgepraat over de kwestie.

Volgens Van Kappen zouden de ministeries moeten zijn geïnformeerd via de Stuurgroep Missies en Operaties. "Daarin zitten hele hoge ambtenaren van het ministerie van defensie, algemene zaken en buitenlandse zaken. Die hebben regelmatig overleg."

"Ik weet niet wat er precies besproken is na de aanval in Irak, maar als de stuurgroep tot de conclusie komt dat er echt iets afschuwelijks is gebeurd, en 70 burgerdoden is geen klein bier, worden de ministeries geïnformeerd."

Van Kappen benadrukt niet te weten "wat er besproken is, hoe en wat er gemeld is en hoe hoog in de ministeries de informatie is gekomen". Maar, zegt hij, "het is hoogst ongelukkig als de politieke top niet op de hoogte is gebracht".

In Nieuwsuur legt Van Kappen hoe de melding over een uit de hand gelopen operatie van de geschrokken piloot, via het Amerikaanse Central Command, naar de ministeries komt:

'Van tevoren wordt met simulaties ingeschat of er burgerdoden kunnen vallen'

STER reclame