Voorzitter Juncker van de Europese Commissie en premier Johnson

Hoe komt Johnson aan een meerderheid voor zijn brexit-plan?

De komende 48 uur worden heel spannend, zegt brexit-expert van instituut Clingendael Rem Korteweg als reactie op het bereiken van een brexit-akkoord. Het is onduidelijk of dit een akkoord is dat op steun kan rekenen van het Britse parlement. "De EU heeft het goed gespeeld, wat er ook gebeurt", aldus Korteweg.

De EU kan volgens hem niet de schuld krijgen van het eventueel klappen van het brexit-proces. "Die schuldvraag ligt nu in Londen. De bal ligt weer bij de Britten, bij het parlement. Het zure van die situatie is dat we dit verhaal al kennen."

Remain of Deal?

Korteweg vergelijkt het met de situatie 25 november in 2018. "Een soort hosanna-stemming: er is een akkoord tussen de EU en de premier van het Verenigd Koninkrijk. En toen kwam het drama in het Lagerhuis, dat heeft de afgelopen twee jaar wel laten zien. Er is nu geen indicatie dat het anders zal gaan."

'Het kan nog wel eens heel raar lopen'

Korteweg verwacht dat het nog best eens gek kan lopen aanstaande zaterdag als het Lagerhuis zich moet uitspreken over de deal. "Het is geen simpele vóór of tegen stemming. Aan het voorstel wat er ligt kunnen amendementen worden gehangen. Daar kan dan bijvoorbeeld een referendum geëist worden."

"Dus: 'we steunen het akkoord als er een referendum wordt beloofd'. Dat kan een hele nieuwe black box openen. En dan: welke referendumvraag ga je mensen voorleggen? Remain of Deal?"

Zoeken naar stemmen

Het Britse Lagerhuis telt in totaal 650 leden, van wie 639 hun stem uitbrengen. De overige elf (de voorzitter en drie vervangers en zeven gewetensbezwaarde Sinn Fein-leden) doen niet mee.

Voor een meerderheid van de 639 stemmen, heeft Boris Johnson de steun van 320 parlementariërs nodig. Van zijn eigen partij hebben 259 Conservatieven aangegeven dat ze de deal steunen. Labourleider Jeremy Corbyn steunt de deal niet.

Johnson moet dus nog 61 stemmen zien te vinden, afkomstig van de Noord-Ierse gedoogpartner DUP, harde brexiteers, rebellerende Conservatieven of twijfelaars bij oppositiepartij Labour.

Kijk hieronder hoe die in totaal 77 parlementariërs nu naar de brexit-deal kijken.

  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl