Pechtold: durf te investeren in verbouwing Binnenhof

De Tweede Kamer moet durven te investeren in de verbouwing van het Binnenhof. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten kan niet volgens Alexander Pechtold, die wil dat het parlementsgebouw uitstraalt dat we "trots op onze democratie" kunnen zijn. Dat signaal geeft Pechtold, die de verbouwing begeleidt, vanavond in Nieuwsuur.

Als voorzitter van de bestuurlijke stuurgroep moet de voormalig D66-leider alle neuzen weer dezelfde kant op krijgen bij het project dat nu al gekenmerkt wordt door politieke onenigheid. Pechtold wil, om verkeerde beeldvorming in het vervolg te voorkomen, de verbouwingsplannen openbaar kunnen bediscussiëren.

Tropische planten

Tweede Kamerleden brandden eerdere schetsen af. Die plannen zouden megalomaan zijn, onder meer vanwege het voorstel om tropische planten in een binnentuin te zetten. De Tweede Kamer hamerde op "soberheid en doelmatigheid".

Het Rotterdamse architectenbureau OMA moest uiteindelijk het veld ruimen, omdat dat bureau dat uitgangspunt niet zou snappen. Architect Pi de Bruijn, die in de jaren negentig de nieuwbouw van de Tweede Kamer ontwierp, moet de klus nu gaan klaren.

Pechtold houdt Kamerleden voor dat het devies niet 'beknibbelen' kan zijn, nu er nieuwe plannen worden gemaakt voor de verbouwing. "We willen toch ook trots zijn op onze democratie?" Hij wijst er bijvoorbeeld op dat de Tweede Kamer nu al circa 250.000 bezoekers per jaar heeft en de ambitie heeft om dat aantal te verdubbelen. "De Kamer wil toch ook gastvrijheid uitstralen?"

Heel veel zaken hebben alleen met smaak te maken, gooi die de openbare discussie in.

Alexander Pechtold

De architecten van OMA, een internationaal gerenommeerd bureau, voelden zich aangevallen door Kamerleden die in de pers klaagden, terwijl de bedenkers van de verbouwingsplannen niks terug konden zeggen. Vanwege veiligheidsredenen zijn de plannen geheim.

Dat verhinderde het bureau om direct met de reactie te komen dat hun plannen het gebouw heus niet verminkt zouden hebben, zoals Kamervoorzitter Khadija Arib suggereerde, en dat die tropische binnentuin minder megalomaan eruit ziet dan Kamerleden deden voorkomen.

Die reactie kwam pas nadat verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) meldde dat er geen draagvlak is voor de plannen van OMA en dat het architectenbureau, na het betalen van een afkoopsom van 2,7 miljoen euro, van de klus is gehaald.

Smaak

Pechtold vindt het "heel jammer" hoe het is gelopen met het architectenbureau. "Ik wijt dat vooral aan een misschien te strakke geheimhoudingsplicht." Daarmee suggereert hij dus dat met meer transparantie over de ontwerpen het aanvankelijk negatieve beeld over de verbouwingsplannen snel bijgesteld had kunnen worden.

Natuurlijk moeten sommige veiligheidsaspecten van de verbouwing geheim blijven, zegt Pechtold. Maar het motto zou vanaf nu moeten zijn: 'openbaar tenzij'. "Heel veel zaken hebben alleen met smaak te maken, gooi die de openbare discussie in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl