Nieuwsuur

'Geen bewijs dat Assange de VS schade heeft berokkend'

Ruptly

Na zes jaar, negen maanden en twintig dagen kwam vandaag een einde aan Julian Assanges verblijf in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Zijn Zuid-Amerikaanse gastheren ontnamen de oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks diens 'diplomatiek asiel', daarop kon hij binnen gearresteerd worden door de Britse politie. De Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Greg Barns, de Australische advocaat van Julian Assange, reageert vanuit de stad Hobart en vertelt dat het met Assange alles behalve goed gaat. "Hij woonde in een afgesloten ruimte zonder daglicht en frisse lucht en had geen toegang tot gezondheidszorg. Zijn fysieke en geestelijke gezondheid zijn aangetast en moeten nu prioriteit krijgen."

Julian Assange hield zich schuil in de ambassade om uitzetting naar Zweden te voorkomen. Daar werd hij sinds 2010 gezocht in verband met een verkrachtingszaak. Assange werd in Groot-Brittanniƫ gearresteerd, maar op borgtocht vrijgelaten. In 2012 vluchtte hij de ambassade van Ecuador in en vroeg politiek asiel aan. Hij zei dat de zaak in Zweden een voorwendsel was en dat hij aan de VS zou worden uitgeleverd, om vervolgd te worden voor de onthulling van Amerikaanse staatsgeheimen op de klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

Zweden liet de zaak in 2017 vallen, maar Assange bleef in de ambassade, omdat de Britten hem willen vervolgen voor schending van zijn borgtochtvoorwaarden. Daarna zou hij alsnog aan de VS kunnen worden uitgeleverd. De Amerikanen beschuldigen Assange van samenzwering met Chelsea Manning met als doel een beveiligde overheidscomputer te hacken. Maning, een Amerikaanse militair, openbaarde geheime gevoelige informatie via WikiLeaks. De Amerikaanse justitie houdt Assange ook verantwoordelijk voor het onthullen van Amerikaanse documenten uit de oorlogen in Afghanistan en Irak op WikiLeaks.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Met Assange gaat het niet goed'

Barns verwacht dat de Amerikanen Assange slecht zullen behandelen, net als Chelsea Manning. "Die is zelfs gemarteld. Het is heel gevaarlijk dat ze hem willen veroordelen voor het gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting. Assange is een journalist die heeft gepubliceerd wat de Amerikanen wilden achterhouden."

Geen bewijs

Volgens de advocaat gaat het niet om staatsgeheimen, maar om historische documenten die Assange heeft gepubliceerd. "Over de oorlogen in Afghanistan en Irak. Gebeurtenissen uit het verleden die het stempel staatsgeheim hebben gekregen." Hij vindt dat staten voorzichtig moeten zijn met dat stempel. "Veiligheidsdiensten houden van dat soort labels, om het debat en de discussie af te wenden en transparantie te voorkomen."

"Er is geen bewijs dat wat Assange heeft gepubliceerd, de VS schade heeft toegebracht."

WikiLeaks zegt in een reactie op Twitter dat "machtige partijen, waaronder de CIA" een uitgekiende poging doen om Assange achter de tralies te krijgen.

In 2016 sprak Nieuwsuur met Julian Assange. Bekijk dat interview hieronder.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame