Nieuwsuur
EPA

Het aantal doden in Mozambique, Malawi en Zimbabwe als gevolg van orkaan Idai is opgelopen tot boven de 500. Gevreesd wordt voor nog honderden of duizenden doden meer.

De orkaan trok een week geleden zuidelijk Afrika in. Dat ging gepaard met metershoge vloedgolven. "Het is een heel vlak gebied, net als Nederland", zegt waterbeheer-expert Micha Werner. "De armere bevolking woont op drie, vier meter boven zeeniveau. Dan kun je je wel voorstellen wat er gebeurt als er een vloed van vier meter komt."

En inderdaad: rivieren traden buiten hun oevers en er ontstond een modderzee van meer dan 3000 vierkante kilometer, in een gebied met veel dorpen en stadjes. "Apocalyptische taferelen", zag correspondent Bram Vermeulen er. "Hulpverleners zeggen dat water op sommige plekken tot elf meter hoog komt."

Waarschuwingssysteem

Micha Werner werkt voor het instituut voor watereducatie IHE, een VN-organisatie. Hij heeft veel in Mozambique gewerkt en is nu betrokken bij het opzetten van een waarschuwingssysteem voor hoogwater en orkanen in het land.

Het systeem bestaat nu alleen uit weermodellen. Het is de bedoeling dat de overheid uiteindelijk haar burgers op tijd gaat waarschuwen. "Je zult altijd zien dat mensen verrast zijn door hoogwater. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken met innovatieve communicatiemiddelen."

Geen evacuatie

Of zo'n systeem nu had geholpen, betwijfelt correspondent Vermeulen. "Men wist dat de orkaan eraan kwam en dat het een sterke was. Maar er is niet geëvacueerd. Maar veel mensen zeggen hier 'de ramp zo groot is geweest, daar hadden we ons niet op voor kunnen bereiden'. De ramp is gewoonweg te groot."

STER reclame