Nederland baalt van verlenging Europese export-WW

time icon
ANP

Arbeidsmigranten die werkloos worden mogen hun Nederlandse WW-uitkering voortaan zes maanden meenemen naar een ander land, in plaats van de huidige drie. Dat besluit is gisteren gevallen in Brussel na maanden van onderhandelingen. De verlenging van de termijn is tegen het zere been van het minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees en het Nederlandse kabinet.

Het exporteren van Nederlandse WW-uitkeringen leidt tot grootschalig misbruik in Polen, zo onthulde Nieuwsuur afgelopen maandag. Polen mogen hun WW-uitkering drie maanden exporteren op voorwaarde dat ze daar werk gaan zoeken. Maar ondanks een bloeiende economie en hoge werkgelegenheid, gaat minder dan één procent daar aan de slag. Een belangrijke reden is de hoogte van de uitkering, die vele malen hoger ligt dan de lonen daar.

Hervorming sociale zekerheid EU

De uitbreiding van de termijn van het exporteren van een WW-uitkering naar zes maanden is een deel van een groter pakket aan hervormingen van de Europese sociale zekerheid. Zo mogen arbeidsmigranten vanaf nu na een maand werken in Nederland al aanspraak maken op de WW-uitkering. Ze mogen hun arbeidsverleden in een ander EU-land daarbij optellen. Mensen kunnen in theorie jarenlang lage premies betalen in de ene EU-lidstaat en vervolgens jarenlang een hoge uitkering ontvangen in een ander EU-land. In de praktijk betekent dat dat Polen vaak over de jaren veel minder premie afdragen dan Nederlanders, en toch recht hebben op dezelfde WW-uitkering.

Tot nu toe was het zo geregeld dat arbeidsmigranten al na een dag (plus de duur van hun arbeidsverleden) aanspraak konden maken op de WW-uitkering. De termijn is nu dus verlengd naar een maand. Maar voor Nederland is die ene maand verre van voldoende.

In het regeerakkoord staat dat Nederland wil dat arbeidsmigranten minimaal zes maanden in Nederland hebben gewerkt en premies hebben betaald, voordat ze een beroep kunnen doen op de WW. Maar die afspraak in het regeerakkoord is dus gesneuveld.

De tekst uit het regeerakkoord:

"EU-arbeidsmigranten leveren een bijdrage aan de Nederlandse economie. Door in Nederland te werken, bouwen zij net als iedere Nederlander rechten op voor een werkloosheidsuitkering. Op dit moment tellen gewerkte weken in het land van herkomst ook mee in de opbouw van WW. Het is de inzet van Nederland om hierin een wachttijd te introduceren van 26 weken, zodat ook voor arbeidsmigranten geldt dat zij 26 weken in Nederland gewerkt moeten hebben, om in aanmerking te komen voor WW."

Kijk hieronder de reportage terug die Nieuwsuur uitzond over de WW-fraude in Polen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grootschalig misbruik met WW-uitkeringen door Polen
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame