Provinciale Staten: 50Plus duimt dat het gedonder nu eindelijk over is

time icon
ANP

Publiekelijk uitgevochten ruzies, intriges, afgezette bestuursleden en een fractie die uiteen spat. Aan turbulentie en drama geen gebrek de afgelopen jaren bij ouderenpartij 50Plus.

Maar nu is het afgelopen: de partij is volgens voorzitter Geert Dales de pubertijd eindelijk voorbij. De oud-VVD'er hield een grote schoonmaak in zijn bestuur en werkte drie bestuurders eruit. Alles om de toekomst van de partij veilig te stellen. En vooral om 50Plus eindelijk politiek relevant te maken.

De partij droomt van invloed op het kabinetsbeleid. Henk Krol, het gezicht van 50Plus, benadrukt maar al te graag dat ministers hem de laatste tijd veel vaker bellen. Precies zoals de partij het wil.

Bij de komende verkiezingen hoopt 50Plus van twee naar vier zetels te groeien in de Eerste Kamer. Volgens Krol en lijsttrekker voor de Senaat Martin van Rooijen móét het kabinet dan wel bij hen aankloppen als de coalitie de meerderheid kwijtraakt in de Eerste Kamer.

Pensioenverkiezingen

Een onderwerp dat 50Plus dan beslist hoog op de agenda wil zetten, is het pensioenstelsel. De partij noemt de komende stembusgang niet voor niets pensioenverkiezingen. Als het kabinet bij de ouderen aanklopt, dan moet er eerst over de pensioenen worden gesproken. En over niets anders dan dat.

Maar tussen ambitie en werkelijkheid zit nog weleens een wereld van verschil bij 50Plus. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 riep de partij ook dat ze een machtsfactor wilde worden. Maar onder meer door gestuntel van Krol over zijn AOW-standpunt groeide de partij niet zo hard als verwacht. Nieuwe ruzies binnen de partij dreven de 50Plus vervolgens nog verder naar de politieke zijlijn.

Wat Krol en de partijtop betreft staat er nu eindelijk een streep onder dat verleden. Het kabinet kan straks ook eindelijk eens bij 50Plus aankloppen om zaken te doen, is de overtuiging.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame