Bodemdaling en broeikasgassen: hoe veengrond waterschappen zorgen baart

time icon
Nieuwsuur

Het dalende grondwaterpeil in Nederland veroorzaakt naast flinke verzakkingen nog een groot probleem: er komen broeikasgassen vrij. Vier procent van alle CO2-uitstoot in Nederland komt hier vandaan.

Een flink aantal waterschappen kampt met de problemen van deze veengrond. Wij gingen naar het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, van strategisch beleidsadviseur Michiel Schreijer. "Die veenbodem bestaat uit allemaal plantenresten. Zodra daar zuurstof bijkomt gaat dat omgezet worden door bacteriën en krijg je CO2 en methaangas. En dat komt hier elke dag zodra de zon schijnt en een beetje warmer wordt uit de bodem vandaan."

In de aanloop naar de waterschapsverkiezingen op 20 maart, kijkt Nieuwsuur in een 4-delige serie naar de wondere wereld van de waterschappen.

In dit deel spreken we met Michiel Schreijer van het waterschap Noorderkwartier. Dat is een van de vele veengebieden in Nederland die steeds verder wegzakt, omdat het grondwaterpeil daalt.

Wetenschappers onderzoeken nu manieren om de bodemdalingen en het vrijkomen van broeikasgassen aan te pakken. Maar voor welke variant echt gekozen wordt, wordt ook bepaald door de politiek. Daar komen de waterschapsverkiezingen van 20 maart bij kijken. Kiezers hebben op die manier invloed op de mogelijke oplossingen.

Kijk hieronder naar deel 1 van onze reeks over de waterschappen, waarin de langstzittende dijkgraaf de rol van waterschappen steeds belangrijker ziet worden, omdat het weer extremer wordt.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame