Nieuwsuur
ANP

De lol moet langzaam weer terug komen in de partij, vindt fractievoorzitter Rob Jetten. Sinds oktober is hij de leider van de D66-fractie. Maar daarmee is hij nog lang niet de vanzelfsprekende opvolger van Alexander Pechtold.

Nieuwsuur volgt in de campagne naar de Provinciale Statenverkiezingen de politieke partijen op de voet. Er staat veel op het spel, want het kabinet dreigt zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt te raken. Welke partijen zullen het kabinet steunen? En wat betekent dat voor de rol van de andere partijen doen? Wij zoeken het uit; vandaag kijkt politiek duider Arjan Noorlander naar D66.

Op het laatste D66-congres, in het najaar, overheerste in de partij nog de frustratie. De jongerenafdeling was boos op minister Kajsa Ollongren, die als D66-minister het referendum heeft afgeschaft. De partij had een kater overgehouden aan de slepende discussie over de dividendbelasting. En de discussies over het privéleven en het appartement van de partijleider deden ook geen goed.

"Nu merk je bij leden dat het enthousiasme weer terugkomt om campagne te gaan voeren. Er zit weer zuurstof in de club", zegt Jetten.

Wie komt op de campagneposters?

Maar wie gaat die campagne eigenlijk voeren voor de partij? Het is een gevoelige vraag. Staan Rob Jetten en Sigrid Kaag straks samen op de campagnebus? Komen de bewindslieden Ollongren en Stientje van Veldhoven ook op de campagneposters?

In de zomer zal Jetten voor zichzelf de balans opmaken, en bekend maken of hij ook kandidaat-partijleider is. Voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen zullen de leden het laatste woord hebben.

Alleen als Ollongren opstapt

Inhoudelijk gaat D66 campagne voeren op de bekende thema's: onderwijs, klimaat, Europa. Als het kabinet geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer, ziet Jetten het best voor zich om op deelgebieden met verschillende partijen afspraken te maken over gedoogsteun.

Samenwerking met een partij als Forum voor Democratie sluit hij niet uit, maar lijkt bij voorbaat kansloos. Zo wil FvD alleen samenwerken met het kabinet, als minister Ollongren opstapt. En gedoogsteun van Baudet in ruil voor een minder streng klimaatbeleid zal er nooit komen.

STER reclame