Nieuwsuur

Door Joost Oranje, hoofdredacteur Nieuwsuur

Deze maand gaan we naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Zoals iedere vier jaar zorgt dat op de redactie voor discussie met herkenbare vragen.

Hoeveel aandacht besteden we aan deze verkiezingen? Waarover? En vooral: hoe doe je journalistiek recht aan de gebeurtenis? Het zijn tenslotte verkiezingen voor de Provinciale Staten en dus ligt aandacht voor de lokale politiek voor de hand. Maar dan wordt het ingewikkeld. Want is de Nieuwsuur-kijker in Drenthe geïnteresseerd in de provinciale problemen van Zeeland?

Bovendien: Statenverkiezingen zijn óók (getrapte) verkiezingen voor de Eerste Kamer. En gaan dus over landelijke politiek. Hoe gaat de samenstelling van de Senaat eruit zien? Houdt het kabinet haar meerderheid? Zo nee, wie is er dan bereid te gedogen? En om welke onderwerpen gaat het dan?

Kortom, de landelijke politiek overschaduwt al snel de provincie en voor je het weet heb je het alleen nog maar daarover. Aan de andere kant: vreemd is dat niet, er staat immers écht wat op het spel voor het huidige kabinet.

Politieke thema's

De komende weken zal je bij Nieuwsuur zowel de provinciale- als de landelijke politiek voorbij zien komen. Dit weekend begonnen we met een serie over het Nederlandse landschap dat onder druk staat. Het wordt steeds voller en er is minder ruimte voor de natuur. Waar moeten nieuwe zonneparken komen? Of windmolens? Wat doen we met de distributiecentra voor de pakketjes die als paddenstoelen uit de grond schieten? En is er nog ruimte voor de landbouw? Allemaal vragen die vooral de provincies tot keuzes dwingen.

Hieronder het eerste deel, gemaakt door verslaggever Jan Eikelboom. Zondag en maandag volgen deel twee en drie.

Dan de landelijke politiek. We hebben ervoor gekozen om geen algemeen debat te organiseren, maar ons als Nieuwsuur specifiek te richten op een van de belangrijkste politieke thema's: het klimaatbeleid. Extra relevant, omdat ook de provincies hier veel mee te maken hebben.

Woensdag zie je bij Nieuwsuur dus het klimaatdebat, op de dag dat er ook langverwachte cijfers worden verwacht over wat de effecten zullen zijn op de klimaatplannen van het kabinet. Nu moet de politiek zich uitspreken over de keuzes. Wij praten er die avond over met Rob Jetten (D66), Jesse Klaver (Groen Links) en Thierry Baudet (FvD) in de studio en bijdragen van andere politici uit het land, onder leiding van Jeroen Wollaars.

En Nieuwsuur is méér dan alleen een tv-programma. Ook op onze online-kanalen is er veel aandacht voor de politiek en de verkiezingen. Kijk bijvoorbeeld eens op ons YouTube-kanaal, waar politiek duider Arjan Noorlander de verschillende partijen bespreekt.

De Wondere wereld van de Waterschappen

Trouwens, naast de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Senaat zijn er óók nog de verkiezingen voor de waterschappen. Ook daarvoor aandacht in een speciale serie online. Kijk het eerste deel alvast hier.

Kortom: we proberen je rond alle thema's te informeren en zullen uiteraard de lopende politieke campagne in de gaten houden. Die temperatuur gaat oplopen en zal, let maar op, richting de verkiezingsdatum een steeds landelijker karakter krijgen.

Na afloop is er dan vast weer discussie over het ondersneeuwen van de provinciale politiek door Den Haag. En voor de verslaggeving van de Statenverkiezingen van 2023 kan ik nu alvast wat vragen bedenken die op de redactie zullen spelen.

STER reclame