Provinciale Staten: SP staat stabiel buiten de macht

  • Pim van Galen en Irene de Kruif

    redacteur

  • Pim van Galen en Irene de Kruif

    redacteur

"Wij komen bij deze verkiezingen op voor de onzichtbaren, de lagere middenklasse die zich niet gehoord voelt". zegt Ron Meyer, kopstuk van de SP. De partij die in Den Haag al zo lang stabiel -met rond de 14 zetels- in de oppositie zit, dat de partij nauwelijks nog een machtsfactor is.

Alle SP-politici zijn 'dossiervreters' die door hun kennis aanzien en gezag hebben. Maar de coalitie weet ook: met de SP kun je geen zaken doen. De partij pleit voor een Zorgfonds of een AOW-leeftijd van 65, maar die plannen worden door niemand overgenomen.

Nieuwsuur volgt in de campagne naar de Provinciale Staten verkiezingen de politieke partijen op de voet. Er staat veel op het spel, want het kabinet dreigt zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt te raken. Welke partijen zullen het kabinet steunen? En wat betekent dat voor de rol van de andere partijen doen? Wij zoeken het uit; vandaag kijkt politiek duider Arjan Noorlander naar de SP.

Provinciale Staten: de SP

Al jaren geleden stopte de SP met het gooien van tomaten. Van een partij met de leus "Nee, tegen" werd het "Ja, voor". De partij was niet langer tegen de monarchie of voor het uit de NAVO stappen, maar die redelijkheid vertaalde zich niet in electoraal succes.

Het SP-geluid moet krachtiger, vindt Meyer. "Er is maar een linkse partij waarvan je zeker weet dat ze niet daags na de verkiezingen alsnog met Rutte de achterkamer induikt en dat is de SP. Dus als je dit kabinet weg wil hebben, moet je op ons stemmen. Al die mensen die bij de vorige Statenverkiezingen in 2015 niet gingen stemmen, willen we aanspreken. Met een helder links alternatief als het gaat om zorg, klimaat, pensioenen. Noem het populair of nuchter links."

De socialisten blijven vooral campagne voeren waar de actie is. Partijleider Lilian Marijnissen zal zich laten zien bij acties van vakbonden en ziekenhuispersoneel. Net als de actie die Meyer tien jaar geleden met de schoonmakers voerde onder de leus 'Nooit meer onzichtbaar'.

Meyer: "Die leus staat nog steeds. Heel veel mensen voelen zich niet gehoord door de politiek, dat zouden onze mensen moeten zijn. Mensen die de zorgkosten zien stijgen, mensen die hun energie rekening net kunnen betalen, mensen die helemaal niet bezig zijn met een warmtepomp."

Terugloop

Om de terugloop van het aantal leden te compenseren is er nu de vriendenkring van Lilian Marijnissen, waarvoor zich inmiddels 15.000 mensen hebben aangemeld. De SP hoopt op het Marijnissen-effect, al is Lilian nog lang niet zo populair als haar vader, 'Mister SP' Jan Marijnissen, die in 2006 het voor de partij recordaantal van 25 Kamerzetels binnenhaalde. De eerste verkiezingen van dochter Lilian de raadsverkiezingen van vorig jaar verliepen teleurstellend. De partij wilde meebesturen in alle grote gemeenten "langs de A2" , maar verloor in die steden juist veel raadszetels.

Stabiel is ook de Senaatsfractie. Tiny Kox, lid sinds 1975, is voor de vijfde keer lijsttrekker. Hij leidt nu een fractie van negen mensen en zou het heel mooi vinden als de partij dit aantal vast weet te houden na de verkiezingen.

Na het vertrek van Senaatsvoorzitter Ankie Broekers zal Kox de langst zittende senator zijn. Al die jaren was de fractie tegen het gevoerde beleid, welk kabinet er ook zat. "We zijn tegen het beleid van Rutte-III, niet voor niks hebben we tegen het Belastingplan gestemd", aldus Kox.

Premier Rutte noemt de SP ook niet als hij het heeft over samenwerken met de oppositie na de verkiezingen. En dus blijft het motto, ook na 20 maart: stabiel buiten de macht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl