Partij voor de Dieren verwijt kabinet laksheid omtrent biggensterfte

Er moet een einde gemaakt worden aan de hoge biggensterfte, vindt de Partij voor de Dieren. De partij heeft twee moties ingediend naar aanleiding van berichtgeving van Nieuwsuur, waaruit blijkt dat jaarlijks in Nederlandse varkensstallen ruim vijf miljoen biggen sterven

De PvdD verzoekt de regering specifiek om "een einde te maken aan het fokken op hoge aantallen biggen en het fokken op extra spenen bij zeugen", zo staat er in de motie. De Kamer debatteerde er vandaag over.

Fel verzet

Esther Ouwehand, PvdD-fractievoorzitter, vindt het onacceptabel dat minister Carola Schouten opnieuw in overleg gaat met de varkenssector. De minister ziet niks in harde maatregelen tegen de sector, om de sterfte onder pasgeboren biggetjes terug te brengen.

De sector heeft al ruim tien jaar de tijd gehad om orde op zaken te stellen, maar de geplande doelstelling van maximaal 10,5 procent sterfte is niet gehaald, vindt de PvdD. Sterker nog: is opgelopen tot ruim 13 procent. Toch steunt de coalitie de minister, ondanks fel verzet van Ouwehand.

Ouwehand: de sector heeft al 10 jaar de tijd gekregen

Jaarlijks sterven ruim vijf miljoen biggen al kort na hun geboorte. Ze worden geboren voor de slacht maar omdat ze te ziek of te licht zijn of onvoldoende zorg krijgen, eindigt hun leven al veel eerder. Het is dit jaar tien jaar geleden dat de varkenssector met een plan kwam om de biggensterfte te verlagen. Maar dat plan lijkt volledig mislukt.

Het percentage biggen dat doodgeboren werd of in de eerste maand stierf, was 12,8 procent in 2009. Nu blijkt de biggensterfte juist verder te zijn gestegen in plaats van gedaald. Volgens de meest recente cijfers (2017) ligt het percentage op 13,3 procent: dat zijn 5.389.606 biggetjes.

Hoe kan het dat er zoveel biggen overlijden? Begin januari maakte Nieuwsuur een reportage over de biggensterfte vanuit de stal. Bekijk het hieronder:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl