In Jemen is er wel voedsel, maar niemand kan erbij komen

In vluchtelingenkamp Aslam, ten noorden van de Jemenitische hoofdstad Sanaa, heeft iedereen familie verloren door de oorlog en de honger. De nood is hoog. Het enige eetbare wat voorhanden is, zijn de bladeren van wijnstruiken. Taai en weinig voedzaam. Op een goede dag is er ook wat water met bloem.

In Jemen, waar het nu al vier jaar oorlog is, zijn bruggen en wegen opzettelijk vernield zodat het land verscheurd wordt. Honderdduizenden vluchtelingen leven hier in geïmproviseerde kampen.

De enige hulp in deze streek komt van lokale dokters, die naast hun werk in het ziekenhuis ook nog levens proberen te redden in deze kampen. Zoals dokter Makkiyah Ahmed. "Er is geen oplossing voor het probleem. Ik ben omringd door honger, verontreinigd water, ziektes en doden."

Complex

De oorlog in Jemen is complex, zegt ook Stephen Anderson van het Wereldvoedselprogramma. "De infrastructuur werd vernietigd, zelfs infrastructuur die we echt nodig hebben. We verloren de toegang tot een noodzakelijke voorziening in Hodeida, waar op dit moment zelfs voedsel ligt voor 3,7 miljoen mensen voor een maand. We kunnen daar al sinds september niet meer komen."

Dokter Ahmed hoopt dat de waanzin snel ophoudt. "Als de oorlog niet stopt en er geen structurele oplossingen komen op de lange termijn, dan zitten wij vast in dit leven en sterven we."

Bekijk hieronder de reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx:

Reportage: Machteloos tegen de honger in Jemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl