Verminkt in tijden van Instagram: de nasleep van een zuuraanval

  • Ronja Hijmans

  • Ronja Hijmans

Op een festival zag de Nederlandse regisseur Sacha Polak een jonge vrouw met brandwonden in haar gezicht. "Ik keek naar haar en keek meteen weer weg. Ik zag dat veel mensen hetzelfde deden."

Polak hoorde in Engeland verhalen over zoutzuuraanvallen, die vooral in Londen veel voorkomen. "Ik wilde een film maken over de jeugdcultuur van nu. In deze tijd van Instagram en Tinder, waarin het zo erg gaat om uiterlijk, dan moet zoiets heel naar zijn."

Woensdag gaat de 48e editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) van start met Polaks film Dirty God. Drie dagen later draait de film op het prestigieuze Sundance Film Festival in de Verenigde Staten, een primeur voor een Nederlandse film.

De film gaat over een jonge vrouw die haar leven weer moet opbouwen nadat ze slachtoffer is geworden van een zuuraanval. "Het was voor mij belangrijk dat het over de nasleep van zo'n gebeurtenis zou gaan, en dat je de aanval zelf niet zou zien", zegt Polak.

Brits verhaal

De film speelt zich af in Londen en heeft een volledig Britse cast. Polak heeft ook overwogen om de film in Nederland op te nemen. "Maar die zoutzuuraanvallen vinden echt vooral in Londen plaats, dus dan zou het een heel ander verhaal worden."

Polak castte voor de hoofdrol de 23-jarige Britse verpleegster Vicky Knight, die zelf als kind ernstig verbrand raakte. Ze had voor deze film nog nooit eerder geacteerd. Polak koos bewust voor een onervaren actrice. "Je kan een beroemde actrice in de make-up stoppen of je kiest voor iets echters en rauwers."

Knight logeerde als kind samen met haar neefjes en nichtjes boven de pub van haar oom, waar een brand ontstond. Haar twee neefjes overleefden dit niet. Zelf werd ze gered door een stamgast die een paar dagen later overleed aan de gevolgen van de brand.

Ze verbrandde 33 procent van haar lichaam en pas na drie maanden mocht ze het ziekenhuis verlaten. "Als kind paste ik me gewoon aan dit nieuwe leven aan, maar ik verwerkte het niet. Ik was er tijdens het filmen niet op voorbereid dat mijn persoonlijke gevoelens en emoties eruit zouden komen, maar ik heb veel gehuild op de set."

Hoewel Knight geen zuuraanval heeft meegemaakt, is de nasleep van de brandwonden voor haar hetzelfde geweest. "Je krijgt dezelfde operaties en dezelfde pijnstillers. De opmerkingen, de blikken, alles is hetzelfde." Veel van de dingen die Knight heeft meegemaakt, zijn meegenomen in de film. "Iemand noemde me tijdens het uitgaan Freddy Krueger. Vaak kreeg ik van mensen de vraag of mijn plastische chirurgie soms is mislukt. Dat zit allemaal in de film."

Bekijk hier een deel van het gesprek met Vicky Knight over haar rol in de film. De tekst gaat door onder de video.

Spelen in een film over brandwonden

Waarom de titel Dirty God? Polak: "Mijn gedachte was dat iedereen recht heeft op een goede, lieve God. Een God die het goed met je voor heeft. Hoofdpersonage Jade heeft het gevoel dat haar God dat niet heeft, en daarom heet de film Dirty God."

Ook dit gevoel herkent actrice Vicky Knight. "Als kind had ik altijd vragen: waarom ik, waarom zie ik er zo uit? De littekens hebben mijn leven tot een hel gemaakt, maar sinds ik in deze film heb gespeeld is dat helemaal veranderd. Ik kan nu zeggen dat ik trots ben op mezelf."

"Als mensen steeds nare opmerkingen maken, ga je dat geloven. Maar nu kan ik zeggen dat ik mezelf accepteer en dat de littekens bij me horen. Littekens zijn niet monsterlijk, ze horen bij een mens. Als je van heel dichtbij kijkt, zien ze eruit als een kaart, een kaart van het leven. Zo zie ik het.'

Knight wil graag doorgaan met acteren, maar dat is voor haar niet het belangrijkste. "Als ik door de film word opgemerkt is dat een bonus. Maar als ik anderen in kan laten zien dat anders zijn oké is, dan is het voor mij pas echt een succes."

Dirty God is vanaf woensdag te zien op het IFFR en vanaf 25 april in de bioscoop.

Reportage: Film 'Dirty God' belicht de nasleep van een zuuraanval

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl