Nieuwsuur
ANP

"Laten we er gewoon een tijdje mee stoppen. Gewoon eensgezind alles uit de handen laten vallen en zien hoe dat valt in de internationale media." Strafpleiter Jan Vlug pleit in een vlog voor gezamenlijk optreden van advocaten, politiemensen, rechters en officieren van justitie om de rechtsstaat te redden. En hij blijkt niet alleen te staan.

Jan Struijs, voorzitter van politievakbond FNV Veiligheid, beaamt dat het tijd wordt. "Nu [raadsheer van de Hoge Raad, red] Ybo Buruma, hardop klaagt... dat is een aardverschuiving", zegt Struijs vanmiddag in De Nieuws BV op NPO radio 1. "Dat zou je in onze wereld nooit gedacht hebben. Misschien is de tijd rijp om inderdaad gezamenlijk op te trekken."

Buruma sprak drie weken geleden in Nieuwsuur over de hoge werkdruk in de hele keten van de rechterlijke macht. "Het is echt zorgelijk. Mensen hebben het gevoel dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen. We zijn bezig in een soort keurslijf waarin we wel ter verantwoording worden geroepen voor wat we doen, maar waarbij we niet kunnen inhaken op wat er moet gebeuren."

We hebben goed contact onder mekaar: zowel de rechters de advocatuur, justitie en politie.

Jan Struijs, FNV Veiligheid

Verenigd in een groep met de naam 'Tegenlicht' spraken ook andere rechters over de achteruitgang van de kwaliteit van de rechtspraak door de hoge werkdruk en de bezuinigingen.

Vlug en Struijs pleiten nu voor actie. "Ik denk dat individuele rechters erover nadenken om daaraan mee te doen. Ik heb geen enkele negatieve reactie gekregen", zegt Vlug. "Er zijn vele vormen van actie, Je zou kunnen denken aan een gezamenlijk statement naar de minister-president."

Struijs: "We gaan met z'n allen kijken wat de eerste stap is. We hebben goed contact onder mekaar: zowel de rechters de advocatuur, justitie en politie. Dus dat komt bij elkaar."

STER reclame