Bondskanselier Merkel viert in het Duits Historisch Museum in Berlijn 100 jaar vrouwenkiesrecht

Wie wordt de opvolger van Angela Merkel?

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

Wie wordt de mogelijke nieuwe bondskanselier van Duitsland? Vrijdag zal een select gezelschap partijgenoten van de huidige bondskanselier Angela Merkel stemmen voor een nieuwe voorzitter van de partij.

Merkel zelf was tot voor kort niet alleen kanselier maar ook de voorzitter van haar partij de CDU. En hoewel er meerdere kandidaten zijn, gaat de strijd vooral tussen een man en een vrouw: tussen de hardliner Friedrich Merz en de gematigde Annegret Kramp-Karrenbauer.

Radicale standpunten

Beide kandidaten staan voor een andere koers. Merz voor grofweg de rechterflank van de partij, die vindt dat Merkel vooral met haar vluchtelingenpolitiek teveel naar links is opgeschoven. En aan de andere kant een stevig deel van de achterban die net als Kramp-Karrenbauer eigenlijk vindt dat Merkel het prima heeft gedaan.

Kramp-Karrenbauer wil zich wel op details anders positioneren dan Merkel, maar blijft in grote lijnen voorstander van een gematigde politiek. Haar tegenkandidaat Merz, die al in het begin van deze eeuw zijn zinnen had gezet op het kanselierschap maar door Merkel uit de fractie werd geduwd, trekt haast iedere dag de aandacht met radicale standpunten.

En hoewel hij allang uit de politiek is, geniet hij de steun van Merkels voormalige minister van financien Wolfgang Schäuble die tegenwoordig parlementsvoorzitter is.

Tot op het bot verdeeld

De tweedeling bij de verkiezing voor het voorzitterschap is een tweedeling die door het hele land te zien is. Merkel zal de geschiedenis ingaan als de kanselier die de grens openstelde voor meer dan een miljoen vluchtelingen en voor eeuwig zullen hiermee de woorden Wir Schaffen Das aan haar blijven kleven.

De grote vluchtenlingenstroom van meer dan een miljoen mensen, heeft het land intussen tot op het bot verdeeld. Waar in de voormalige DDR de burgers massaal hun hoop hadden gevestigd op de nieuwe partij AFD, hebben de CDU, de partij van Merkel, en de zusterpartij CSU in Beieren, de meeste stemmen vooral verloren aan de Groenen.

Alle vluchtelingen die Duitsland binnenkwamen, reisden via de Beierse stad Passau het land binnen. En juist daar zetten de burgers zich nog volop voor de vluchtelingen in.

Passau in Beieren gelooft in vluchtelingen

Tegelijk is het vertrouwen in de politiek enorm gedaald. Traditioneel had de zusterpartij van Merkels CDU er de absolute meerderheid, maar die tijden zijn voorbij. Bij de familie Holzleitner uit Eggenfelden hangen de kruisbeelden nog aan de muur, al stemt iedereen in de familie inmiddels op de Groenen.

Een must

"De Groenen houden zich aan hun afspraken. Dat kan je van de christen-democraten niet zeggen." De Groenen zijn er voor de burgers en dat spreekt de familie Holzleitner zeer aan. Ze vinden het tijd dat Merkel plaats maakt. "Omdat ze al te lang aan het pluche kleeft", zegt moeder Holzleitner.

Burgemeester Jürgen Dupper heeft de stromen vluchtelingen in 2016 en 2016 zien komen en gaan. "Er was hier sprake van een uitzonderlijke situatie, maar we hebben nooit de controle verloren."

Hij erkent dat de opvang destijds - en ook nu nog - alleen dankzij de ondersteuning van burgers lijkt te lukken. Vluchtelingen in Passau kunnen rekenen op een integratieteam van de stad dat ze opvangt en langdurig begeleidt tot in de kleinste details. Maar de echte integratie wordt vooral door groepen burgers georganiseerd die er een dagtaak aan lijken te hebben.

Ondernemer Gerhard Drexler helpt buiten diensttijd vele vluchtelingen bij het zoeken naar werk en een normaal bestaan. Volgens Drexler is dat een must "omdat we deze mensen in Duitsland als ondernemers nodig hebben".

"Er zitten veel handwerkers bij waar we op dit moment een gebrek aan hebben. Daarom zet ik me er al jaren voor in, dat ze sneller aan de slag kunnen", aldus Drexler.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl