Herinneringen aan de oude George Bush

tijd van publicatie
Hollandse Hoogte | REX/Shutterstock

Een ouderwetse politicus, een beetje saai en oerdegelijk. Iemand die het in het Twitter-tijdperk waarschijnlijk niet had gered. Maar George H.W. Bush, zeg maar de oude Bush, had een loopbaan om U tegen te zeggen: Congreslid, voorzitter van de Republikeinse Partij, ambassadeur in China en bij de VN, hoogste baas van de CIA en uiteindelijk vice-president en zelfs president.

Afgelopen nacht overleed hij. Het hoofd van een van de machtigste politieke families in de Amerikaanse geschiedenis.

Succes

Bush, de vader van de latere president Bush junior, zat in tegenstelling tot de meeste presidenten, maar vier jaar in het Witte Huis. Maar dat waren wel vier cruciale jaren. Hij was de Amerikaanse president tijdens het einde van de Koude Oorlog, van 1989 tot 1993. En onder hem kwam er een eind aan de Sovjet-Unie en de Duitse tweedeling.

Zijn grootste succes was de overwinning in de Golfoorlog in 1991, waarin hij samen met een brede internationale coalitie de Iraakse dictator Saddam Hussein verjoeg uit Koeweit.

Bekijk hieronder de herinneringen van fotograaf Platon (Antoniou), oud-minister Jan Pronk en Amerika-deskundige Willem Post.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Herinneringen aan de oude Bush

Dat Bush slechts vier jaar in het Witte Huis zat, kwam onder meer omdat een oude belofte uit de campagne van 1988 hem bleef achtervolgen: geen nieuwe belastingen. Bush kon dat niet waarmaken, en dat wordt gezien als een van de redenen van zijn verlies in 1992 tegen een jonge, charismatische gouverneur uit het zuiden van Amerika: Bill Clinton.

Clinton, die net als veel prominenten vandaag op de dood van Bush reageerde, zei dankbaar te zijn voor elke minuut die hij met Bush mocht doorbrengen.

Donald Trump prees zijn voorganger vandaag om diens leiderschap. "Hij vond altijd een manier om de lat nog hoger te leggen." Trump, in Argentini├ź voor de G20-top, liet weten dat hij en Melania net als de natie treuren om het verlies van de vroegere president. Volgens Trump hebben Bush' authenticiteit, humor en inzet generaties Amerikanen ge├»nspireerd om ook de publieke zaak te dienen.

Oud-president Barack Obama zei dat de VS "een patriot en een nederige dienaar" heeft verloren. Ook hij prees het leiderschap van Bush. Hij bereikte volgens Obama iets wat niemand voor waarschijnlijk had gehouden: een einde aan de Koude Oorlog zonder een schot te lossen.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame