Blijft Trump achter Saudische kroonprins staan of laat hij hem vallen?

Het was een vreemde uitvaart afgelopen vrijdag in Istanbul. Het lichaam van de Saudische journalist Jamal Khashoggi, die op 2 oktober het Saudische consulaat inging en daar niet meer levend uitkwam, is immers nooit gevonden. De plek waar zijn kist had moeten staan, bleef daarom leeg.

Dat Khashoggi in het Saudische consulaat op gruwelijke wijze is vermoord, staat inmiddels wel vast. Turkije heeft geluidsbanden met het bewijs doorgespeeld. Amerika heeft ze ook, maar president Donald Trump heeft al laten weten dat hij niet naar de tapes zal luisteren. Hij ziet er geen reden voor.

Wel zegt de president morgen te komen met een rapport over wie er achter de moord zit en wat daarvan de consequenties zijn. Hij kondigde dat dit weekend aan, nadat Amerikaanse media hadden bericht over een CIA-rapport waarin de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman wordt genoemd als opdrachtgever.

Strategische bondgenoot

Weinig mensen geloven in de onschuld van de kroonprins, maar Trump lijkt zijn bondgenoot in het Midden-Oosten niet te willen laten vallen. Saudi-Arabië is voor de Verenigde Staten een strategische bondgenoot in de strijd tegen Iran en een land waarmee hij zaken kan doen.

Trump heeft zijn hoop op Bin Salman gevestigd als spil van een nieuw Midden-Oosten-beleid en dat dreigt door de zaak-Khashoggi te stranden. En dan zijn er nog de lucratieve orders voor - volgens Trump - honderden miljarden dollars die wellicht gevaar lopen.

Zelden is een moord Washington slechter uitgekomen. Morgen moet dus blijken of de president in het rapport een andere toon aanslaat en bereid is verder te gaan dan de sancties die hij eerder al aankondigde tegen de daders van de moord.

Blijft Trump achter de Saudische kroonprins staan?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl