Nieuwsuur

Nederland gaat brutaler terugslaan bij cyberaanvallen

EPA

Hoe kan Nederland zich het beste verdedigen tegen digitale dreigingen? Daar draait het om in de Defensie Cyber Strategie 2018, die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat de grootste digitale bedreiging van onze nationale veiligheid uitgaat van andere landen.

Minister van Defensie Ank Bijleveld wijst op de verijdelde hack van Russische spionnen bij de OPCW. Vorige maand zei ze dat Nederland verwikkeld is in een cyberoorlog met Rusland. Die woorden zwakte ze later wat af, maar ze benadrukt in Nieuwsuur dat ze geen afstand van haar uitspraak heeft genomen.

"Je kunt je afvragen of je de term oorlog moet gebruiken. Maar het is wel een soort race waarbij je elkaar voor moet zijn. Er worden gewoon aanvallen op ons gepleegd en dat is toch een vorm van oorlog", zegt Bijleveld. "We moeten dus ook laten zien dat we ze een stapje voor kunnen zijn."

Digitaal weerbaar

Het ministerie van Defensie investeert daarom extra in cybercapaciteit. Met als doel om digitaal weerbaar te blijven en de controle te houden over de eigen IT en wapensystemen. En om daarnaast landen en organisaties die de nationale veiligheid bedreigen te identificeren en digitale aanvallen te verstoren of af te schrikken.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met minister Bijleveld. Ook brachten we een bezoek aan het Defensie Cyber Commando in Den Haag, waar ze de strategie mogen uitvoeren.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederland gaat brutaler terugslaan bij cyberaanvallen
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame