Nieuwsuur
AFP

Fans hebben er lang op gewacht, maar hij is er dan eindelijk. De film Bohemian Rhapsody over de legendarische band Queen en de flamboyante frontman Freddie Mercury. De kritieken zijn wisselend, maar over één ding is iedereen het eens: de muziek en de optredens van Mercury blijven overweldigend.

Radio-dj Erik de Zwart vindt het niet gek dat de muziek van Queen nog steeds populair is. "Het zijn gewoon uitstekende liedjes. Ze zitten goed in elkaar, de arrangementen kloppen. Het is ook grappig, want iedereen denkt altijd dat Mercury al die liedjes schreef. Dat is niet waar: ze deden het alle vier."

Hij vindt Bohemian Rhapsody een goede film. "Het is misschien een beetje geïdealiseerd. Maar als je helemaal gaat uitzoeken hoe het precies zat met de band en met Mercury, dan krijg je misschien een film die helemaal niet leuk is om naar te kijken. Dit is een film om met de hele familie naartoe te gaan."

Van jong tot oud zingt mee

"Als ik naar de mensen in het publiek kijk, dan zie ik ouders met kinderen maar ook 70-plussers. En iedereen zingt alles mee, van jong tot oud, dus de muziek van Queen leeft nog steeds ontzettend", zegt Timothy Drake. Hij vertolkt Freddie Mercury in een tributeband, genaamd Queen Forever.

Of de band 'forever' zal bestaan weet Drake niet. "Maar er is nog steeds veel vraag naar, steeds meer zelfs. Alsof mensen weer teruggrijpen op de muziek van vroeger." De tributeband heeft al op veel plekken in de wereld de muziek van Queen ten gehore gebracht. "Volgende week staan we bijvoorbeeld in Hongkong."

Mercury vertolken is ook fysiek een uitdaging: die noten zijn bijna niet te doen.

Timothy Drake, zanger tributeband

Het vertolken van Mercury blijft volgens Drake een uitdaging. "Ik ben zelf een vrij teruggetrokken persoon en op het podium ben je dan een larger-than-life-persoonlijkheid. Buiten dat is het fysiek ook een uitdaging, die noten zijn soms bijna niet te doen. En dan moet je er ook nog een beetje lekker bij bewegen."

Toen Mercury in 1991 overleed, aan de gevolgen van aids, stond Drake naar eigen zeggen nog te knikkeren op het schoolplein. "Ik heb er toen weinig van meegekregen. Daarom heb ik me echt moeten verdiepen in de muziek, de band en de karakters. Daardoor kreeg ik ook steeds meer respect voor Queen."

Hij lijkt zelf totaal niet op Freddie Mercury, maar dat maakt volgens hem niet uit. "De hoofdrolspeler uit de film lijkt ook niet. Daar gaat het uiteindelijk niet om. Sommige mensen doen ontzettend hun best met gebitjes en pruiken. Ik heb wel kostuums laten namaken, maar verder staat de muziek centraal."

Drake gaat morgen samen met de andere bandleden van Queen Forever naar de film Bohemian Rhapsody, Hij is ontzettend benieuwd. Van de wisselende kritieken trekt hij zich niet zoveel aan. "Je hebt critici en je hebt publiek. Uiteindelijk luisteren wij graag naar wat het publiek leuk vindt."

Reportage: Film over Queen in de bioscopen

STER reclame