Nieuwsuur
EPA

Nederland moet het huidige beleid ten aanzien van Saudi-Arabië herzien, zegt Amnesty International. Op dit moment is er volgens de organisatie nog sprake van 'stille diplomatie' die "geen enkel positief effect heeft gehad op de mensenrechtenverdedigers in Saudi-Arabië".

Vandaag werd bekend dat het bezoek van minister Hoekstra aan de Saudische hoofdstad Riyad niet doorgaat vanwege de zaak Khashoggi. Hij zou volgende week naar een investeerdersconferentie gaan.

Amnesty vindt dat Nederland dit moment moet aangrijpen om zich publiekelijk uit te spreken voor de vrijlating van Saudische mensenrechtenverdedigers. Het beleid ten aanzien van Saudi-Arabië zou fundamenteel moeten worden aangepast.

Toenemende repressie

De reactie van Nederland op de toenemende repressie van activisten in Saudi-Arabië heeft zich de afgelopen jaren beperkt tot het 'delen van zorgen' met de Saudische autoriteiten. Dat schrijft de organisatie in een vandaag gepubliceerd rapport.

Daarin staat ook dat de Saudische mensenrechtenbeweging de afgelopen jaren is gedecimeerd. Veel onschuldige activisten zitten lange gevangenisstraffen uit, en vrouwenrechtenactivisten hangt tientallen jaren gevangenisstraf boven het hoofd.

"Nederland moet stoppen met het doen van halfslachtige uitspraken over het arresteren van onschuldige activisten", aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland. "Willen we zorgen dat Saudische activisten de moed blijven houden om zich in te zetten voor mensenrechten, dan zal de internationale gemeenschap, waaronder Nederland, nu met volle overtuiging tot de vrijlating van mensenrechtenactivisten op moeten roepen."

Ook de handelsmissie onder leiding van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag gaat mogelijk niet door. De knoop daarover wordt later doorgehakt. Maar minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken schrijft daarover dat "gelet op de uitermate ernstige berichten over het lot van Kashoggi, en op basis van de inschatting van de feiten nu, is het kabinet van mening dat het niet in de rede ligt dat de missie op politiek niveau doorgang zal vinden."

Het kabinet vindt dat de Saudische autoriteiten helderheid moeten bieden over het lot van Kashoggi. Maar verder vindt het kabinet dat bedrijven een eigen afweging moeten maken of ze private missies naar Saudi-Arabië laten doorgaan.

STER reclame