Britse ambassadeur: een brexit-deal is in ieders belang

"Brexit means we will be very flexibel." Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn elkaars grootste handelspartners en onderhouden al meer dan vierhonderd jaar een goede relatie. De Britse ambassadeur in Nederland, Peter Wilson, vindt het belangrijk die goede relatie te behouden, ondanks de brexit.

Hij komt daarom met een charme-offensief dat past binnen de aanpak van de Britse regering, die het publiek in de diverse Europese lidstaten wil uitleggen hoe belangrijk het is dat er een brexit-deal komt. "We willen absoluut een deal. Geen deal zou ook heel slecht zijn voor de Nederlandse economie."

Water bij de wijn

Een zeer belangrijke hobbel binnen die deal is de Noord-Ierse grens. Want hoe kan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland openblijven als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat? "Een grens binnen het Verenigd Koninkrijk is voor ons onwerkbaar. Binnen het Verenigd Koninkrijk willen we ook een unie zijn", zegt Wilson.

Hij wil niet zeggen wie in de onderhandelingen te veel vraagt. "We hebben allemaal baat bij een akkoord. Wij hebben laten zien dat we heel flexibel zijn. We hebben water bij de wijn gedaan. Nu moeten de anderen iets laten zien."

Veiligheid van Britten

Niet alleen de grens en de toekomstige handelsrelaties, ook de toekomstige afspraken op het gebied van defensie en veiligheid zijn binnen de deal belangrijke onderwerpen. Wilson denkt dan bijvoorbeeld aan overeenstemming over Defensie-taken in de rest van de wereld, maar ook aan de veiligheid van Britse burgers. "Britten in het buitenland maken zich zorgen."

'Misschien komen de Europeanen en de Britten er tóch uit'

Voor Wilson is een no-deal het grootste risico voor het Nederlandse bedrijfsleven. "We werken en willen absoluut een deal waarbij de hechte band met de EU intact blijft. Nederlandse bedrijven willen ook zekerheid - zeggen ze - ze willen een onbelemmerde handel en zo veel mogelijk zekerheid", aldus de ambassadeur.

"We weten dat de 27 landen als een blok onderhandelen, maar wij willen elk van de EU-landen ervan overtuigen dat een deal in ieders belang is."

De Britse ambassadeur over een (aanstaande) brexitdeal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl