De andere vermiste criticasters van het Saudische koningshuis

Turkse autoriteiten speuren nog altijd volop naar Jamal Khashoggi, de 59-jarige kritische Saudische journalist die spoorloos verdween na een bezoek aan het consulaat van zijn moederland in Istanbul. Over zijn lot doen vreselijkste verhalen de ronde: Turkse autoriteiten zeggen dat hij vermoord is in het consulaat en dat zijn lichaam daarna in stukken is gehakt om het te verplaatsen en te verbergen.

De diplomatieke status van de verdachten en de locatie bemoeilijken het onderzoek. Turkse media berichtten ook over vijftien Saudiërs die op de dag van de verdwijning in Istanbul aankwamen, aan boord van twee vliegtuigen. Ze zouden ook het consulaat binnen zijn geweest. Zes van hen hebben Turkije met een privévlucht verlaten.

Turkse media: Saudisch 'doodseskader' te zien op beelden beveiligingscamera's

Hoe bizar het verhaal ook klinkt: dit soort praktijken zijn niet nieuw. Zoals ook blijkt uit een documentaire die de BBC ruim een jaar geleden maakte. In 'Kidnapped: drie vermiste prinsen' wordt een beeld geschetst hoe gevluchte Saudische prinsen onder verdachte omstandigheden verdwijnen. Er zijn aanwijzingen dat ze, soms gedrogeerd, ontvoerd worden naar Saudi-Arabië. Daar zitten ze vast of verdwijnen ze. De aanleiding: ze hadden allemaal kritiek op het Saudische koningshuis.

Prins Sultan bin Turki

Sultan bin Turki bin Abdulaziz krijgt niet één, maar twee keer te maken met een ontvoering. Hij kwam in 2002 naar Zwitserland voor een medische behandeling. Nadat hij kritiek uit op de leiders van zijn land, krijgt hij in juni 2003 een uitnodiging om naar een kasteel van koning Fahd te komen, even buiten Genève. Een zoon van de koning verzoekt hem om met hem terug te keren naar Ryad, om het conflict op te lossen.

Sultan weigert. De zoon van de koning verlaat de kamer, samen met de aanwezige minister van Religieuze Zaken. Onmiddellijk stormen gemaskerde mannen de kamer binnen. Ze injecteren een vloeistof in Sultan's nek en hij wordt snel meegenomen naar een klein vliegtuig dat klaarstaat op de startbaan van de luchthaven van Genève en ontvoerd naar Saudi-Arabië. Hij krijgt er afwisselend huisarrest en gevangenisstraf.

Dit verhaal kan Sultan zelf navertellen in een Zwitserse rechtbank, omdat hij in 2010 weet ontsnappen, dit keer naar de VS, waar hij naar toe mag voor een medische behandeling. Maar uiteindelijk belandt hij opnieuw in Saudi-Arabië.

Hij krijgt een Saudisch vliegtuig aangeboden als hij in 2016 vanuit Parijs zijn vader in Caïro wil bezoeken. De vlucht komt daar nooit aan, vertellen twee mensen die aan boord waren anoniem aan de BBC. Eenmaal op Saudische bodem plukken militairen Sultan uit het toestel. Hij schreeuwt nog dat iemand de Amerikaanse ambassade moet bellen. Het is zijn laatste levensteken.

Prins Turki Bin Bandar Bin Abdul Rehman Al Saud (2003)

Prins Turki bin Bandar was majoor bij de Saudische politie en op een gegeven moment zelfs verantwoordelijk voor de koninklijke familie. Maar na een conflict met het koningshuis over een erfenis vlucht hij in 2012 naar Parijs. Daarvandaan roept hij via YouTube op tot hervormingen in Saudi-Arabië. En dan gaat het mis.

De Saudiërs proberen prins Turki over te halen terug te keren. Maar hij weigert mee te werken.

Telefoongesprek

Turki neemt een gesprek met vice-minister van Binnenlandse Zaken Ahmed al-Salem op en zet dat online. "Iedereen kijkt uit naar je terugkeer, God zegen je", zegt vice-minister al-Salem.

"En hoe zit dat dan met die brieven die jouw officieren mij sturen?", antwoordt Turki en hij citeert: "Jij hoerenzoon, we zullen je terug slepen net als Sultan". De vice-minister probeert hem gerust te stellen: "Ze zullen je niets doen. Ik ben je broer."

"Leugens", antwoordt Turki. "Ze komen van jou. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken stuurt ze."

De maker van de documentaire, BBC-journalist Reda al-Mawy ontdekt aanwijzingen dat prins Turki door Marokko zou zijn uitgeleverd aan Saudi-Arabië. Daarna wordt er niets meer van hem vernomen.

Kort daarvoor gaf Turki een soort afscheidsbrief aan een goede vriend. "Beste Wael, dit mag niet gedeeld worden, tenzij ik ontvoerd of vermoord word. Ik weet dat ik zal worden ontvoerd, of dat ze me zullen vermoorden. Ik weet ook hoe ze mijn rechten en die van het Saudische volk schenden."

Prins Saud bin Saif al- Nasr

Prins Saud bin Saif al-Nasr komt vaak in Europa, verzot als hij is op dure hotels en casino's. Saud heeft ook regelmatig kritiek op het koningshuis en die kritiek uit hij ook op Twitter. Hij steunt zelfs openlijk een oproep van een anonieme prins om koning Salman af te zetten.

Dat is de druppel. Volgens een andere gevluchte prins, Khaled bin Farhan, wordt Saud gelokt met een zakendeal waarvoor hij van Milaan naar Rome zou moeten vliegen. Alleen zou het toestel vervolgens nooit in Rome aankomen, maar naar Ryad zijn gevlogen. Saud zou nu vastzitten in een ondergrondse gevangenis.

De operatie is volgens prins Khaled het werk van Saudische inlichtingendiensten. Zoals die ook nu worden genoemd bij de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi.

De andere vermiste critici van het Saudische koningshuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl