'Nieuwe D66-fractievoorzitter kan meer eigen kleur laten zien'

time icon
Nieuwsuur

Nog niet erg bekend bij het grote publiek, maar daar zal - zo is de verwachting - snel verandering in komen. D66 heeft als nieuwe fractievoorzitter de jonge Rob Jetten (31) gekozen. Nu al geroemd om zijn politieke talent en kennis van zaken op grote dossiers.

Pas anderhalf jaar in de Tweede Kamer voerde Jetten onder meer het woord over het klimaat, energie en gas, spoor, economische zaken en democratische vernieuwing. Wat kan Den Haag van hem als fractievoorzitter gaan verwachten?

Het losse moet nog komen

Politiek-verslaggever Irene de Kruif, die Jetten de afgelopen anderhalf jaar als Kamerlid meemaakte, vindt Jetten iemand die zich handig door moeilijke dossiers slaat. "Hij heeft erdoorheen gekregen dat de benoeming van de commissaris van de Koning niet meer in de grondwet staat. Dat waren knappe debatten waarin hij een grondwetswijziging voor elkaar kreeg."

"Maar hij is ook iemand die duidelijk training heeft gekregen als politicus. Dat zie je. Het losse moet nog komen", zegt De Kruif.

Grote onbekende

"U mag mij de komende tijd beoordelen op mijn daden", zegt Jetten, die wil "bijdragen aan een land dat met optimisme naar de toekomst kijkt. Een land waarin we eerlijk delen. Een land dat vooroploopt in de aanpak van de klimaatcrisis."

Jetten wil zich met D66 houden aan de afspraken met VVD, CDA en ChristenUnie. "Maar waar mogelijk zullen we onze eigen onderwerpen agenderen", zei de nieuwe fractievoorzitter vandaag.

"Dat is nu ook de kans voor D66, de partij die veel kritiek heeft gekregen omdat er veel weg gegeven zou zijn in het regeerakkoord met deze coalitie. Een nieuwe fractievoorzitter kan meer eigen kleur laten zien. En dat zal hij ook wel moeten, want hij is nu nog de grote onbekende", zegt politiek-duider Arjan Noorlander.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

D66 kiest 'vol overtuiging' voor Rob Jetten

Jetten krijgt hiermee ook de mogelijkheid voor een gooi naar het lijsttrekkerschap, denkt Noorlander. "Als hij zich waarmaakt, is dat zijn kans. Maar als hij het niet laat zien, dan staan er nog wat anderen te trappelen die nu in het kabinet zitten. Denk aan D66-bewindslieden Sigrid Kaag, Wouter Koolmees en Kajsa Ollongren."

Voor Alexander Pechtold, die vandaag afscheid nam van de Tweede Kamer, is Jetten de perfecte opvolger. "Ik ken hem al jaren en hij is de fase van talent allang voorbij." De Kruif: "Pechtold heeft Jetten duidelijk klaargestoomd voor deze functie. Pechtold sprak tijdens de politieke beschouwingen al opvallend lovend over hem."

Of Jetten inderdaad ook de nieuwe partijleider zal worden, sluit hij zelf niet uit. "Maar daar gaan de partijleden over". Als het kabinet de rit uitzit, zijn er in 2021 weer Tweede Kamerverkiezingen. In de aanloop daar naartoe zal er binnen D66 een lijsttrekkersverkiezing zijn.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage: Nieuwe fractievoorzitter D66: Rob Jetten
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame