Nieuwsuur Politiek

Een afscheidsinterview van meer dan elf uur met Alexander Pechtold

ANP

Waar zelfs doorgewinterde Haagse journalisten nog niets gehoord hadden, wist Thijs Broer al maanden dat Alexander Pechtold zou stoppen als partijleider van D66. De journalist van maandblad Vrij Nederland had sinds juli drie urenlange interviewsessies met Pechtold. De D66-voorman had hem daarvoor zelf benaderd.

"Ik zat in de trein naar Brussel toen hij belde. 'Met Alexander Pechtold. Ik wil je iets in vertrouwen vertellen. Kan ik daarop rekenen?' Ik antwoordde van ja, waarop hij zei: 'Ik ga....' En toen reed de trein een tunnel in."

Maar Broer kon Pechtold kort daarna weer bellen en zo werd begin juni de afspraak gemaakt voor een groot afscheidsinterview.

Volgens Broer was de keuze voor hem te verklaren omdat Pechtold goede herinneringen had aan eerdere interviews, zo zegt hij in een opgenomen gesprek met een VN-collega. "Vorig jaar ben ik nog met hem gaan houthakken in het bos, waar hij goede herinneringen aan had. Omdat het gesprek volgens hem doordrong tot de kern waar hij voor probeerde te staan in de politiek."

Het uiteindelijke artikel - gemiddelde leestijd: 35 minuten - verscheen gelijk met de aankondiging van het opstappen van Pechtold.

In totaal volgden drie interviews. "Twee keer drie uur en de laatste keer zelfs vijf uur. Ik had zelf het gevoel dat hij zijn hart aan het uitstorten was." Het viel Broer op dat Pechtold zich in die gesprekken veel kwetsbaarder durfde op te stellen dan normaal. "Dat hij veel meer twijfel heeft dan hij in het openbaar heeft willen toegeven."

Broer kon het nieuws van het aftreden maar met een zeer kleine groep mensen delen, zoals de hoofdredacteur van Vrij Nederland. "Die is vandaag ook zelf naar de redactie gekomen om op de knop te drukken en het op internet te zetten."

Pechtold: Het is mooi geweest

Was Broer niet bang dat hij voor het karretje gespannen werd? "In dat eerste telefoongesprek in de trein hebben we wel afgesproken dat alle vragen gesteld konden worden. Hij zei ook dat alle vragen in principe gesteld moesten konden worden, behalve over zijn privéleven, want 'dat gaat niemand iets aan'. Dat later zijn privéleven zo in de belangstelling zou komen met zijn ex-geliefde in Meppel, konden we niet voorzien."

Reportages en gesprekken: Alexander pechtold stapt op

STER reclame