Nieuwsuur
AFP

De Britse zondagsrust werd er behoorlijk door verstoord: de aanhoudende onrust omtrent de brexit. De nasleep van de mislukte onderhandelingen tussen premier May en Donald Tusk eerder deze week. Pogingen om toch nog een tweede referendum op gang te brengen. En de Sunday Times die meldt dat de Britse premier May zelfs nieuwe verkiezingen overweegt.

Dat laatste werd overigens direct ontkend door anonieme bronnen van May. Het Conservatieve Lagerhuislid Andrew Rosindell ziet in elk geval geen enkel heil in wéér een verkiezing. "Ik kan u niet zeggen wat er mogelijk in het hoofd van premier May omgaat. Maar ik kan u met zekerheid zeggen dat er niemand in het land in de stemming is voor nieuwe verkiezingen. Bovendien ben ik er niet van overtuigd dat dat ook maar iets zou oplossen."

Ook Labour kan niet om de brexit heen. Jeremy Corbyn en zijn partij zijn vandaag in Liverpool begonnen aan hun jaarlijkse partijcongres. Agenda punt één, en twee en drie: de haperende Brexit. Een groot deel van de partijleden willen een nieuw referendum. Als een meerdheid dat wil, steunt Corbyn dat plan. Maar hij wil zelfs nog wel een stap verder gaan. "Algemene verkiezingen hebben onze voorkeur. We kunnen dan onderhandelen over onze toekomstige relatie met Europa. Maar laten we zien wat er uit de conferentie komt."

Poot stijf houden

Totaal overbodig, zo denkt Conservatief Rosindell. "We hebben niet nog een verkiezing nodig. We hebben een Europese Unie nodig die zich nou eens redelijk gaat opstellen en met ons gaat samenwerken. Om ervoor te zorgen dat we het juiste resultaat bereiken."

Net als veel Conservatieven ziet Rosindell de enige oplossing uit Europa komen, namelijk tegemoetkomen aan de in zijn ogen redelijke eis van de Britten: wel vrij verkeer van goederen, maar niet van diensten en personen. De poot stijf houden is daarbij het devies.

"Wat we niet gaan doen, is dat we ons laten koeioneren", aldus Rosindell. "De Europese Unie lijkt op dit moment de Britten te dwingen tot iets wat wij niet willen. Ze lijken alles af te wijzen wat Theresa May voorstelt, zonder zelf met oplossingen te komen. Ik denk dat mensen daar moe van worden. Het geduld raakt nu snel op."

Reportage en gesprekken: Onrust over brexit houdt Britten in de greep

STER reclame