'Grote klap voor ING om de CFO te ontslaan'

time icon
Hollandse Hoogte

"Het opofferen van de CFO is niet per se goed voor de bank", zegt econoom Mathijs Bouman. "Dit heeft echt een symbolische waarde; de bank zelf schiet hier niks mee op. De bank wordt op cultuur afgerekend. Ze hopen bij ING dat het nu genoeg is."

De commotie en verontwaardiging in de samenleving over het witwasschandaal bij ING is voor de bank mede een reden geweest om financieel directeur Koos Timmermans aan de kant te schuiven. De boete van 775 miljoen euro zonder vervolging of consequenties voor de verantwoordelijke bestuurders had de laatste dagen kwaad bloed gezet.

Volgens Bouman is de stap om Timmermans te ontslaan in ieder geval meer dan genoeg. "Timmermans ontslaan is al een groot offer: hij is een belangrijke man bij ING. Als je nu ook de CEO eruit gooit, is het een te grote klap voor de bank."

Witwaspraktijken

"Tijdens het strafrechtelijk onderzoek is geconstateerd dat ING criminelen in staat heeft gesteld rekeningen van ING te gebruiken voor onder andere witwaspraktijken", schrijft minister Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Volgens het OM was een boete voor ING effectiever dan een rechtsgang. Hoekstra schrijft: "Doorslaggevend daarbij was het feit dat bij een schikking bepaalde zaken kunnen worden afgedwongen die niet bij rechterlijk vonnis kunnen worden opgelegd." De minister denkt dan aan een grootschalig pakket aan maatregelen die ING moet nemen en toezicht op de uitvoering daarvan door De Nederlandsche Bank.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage en gesprek: Financiële topman ING vertrekt mede door maatschappelijke druk
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame