In gesprek met Sophia Loren, een van de grootste Europese filmactrices aller tijden

time icon
Nieuwsuur

Glitter en glamour aan de Noordzee vanavond. In Vlissingen kreeg een levende legende vandaag een prijs voor haar bijzondere verdiensten voor de filmindustrie: Sophia Loren, 83 jaar jong, ontving de Grand Acting Award op het Film By the Sea festival. De Italiaanse actrice kan terugkijken op een ongeëvenaarde filmcarrière. Ze speelde in 93 films.

Sophia Loren wordt algemeen gezien als een van de grootste Europese filmactrices aller tijden. Vooral haar rol in Una Giornata Particolare uit 1977, waarin ze samen met Marcello Mastroianni schittert tegen de achtergrond van het Italië van Mussolini, staat bij velen op het netvlies gebrand.

Loren groeit op tijdens de Tweede Wereldoorlog, vlakbij Napels. Ze brengt haar jeugd door in grote armoede en zonder vader. Dat was een grote stimulans iets van haar leven te maken.

"Als je de eerste zeventien jaar van je leven in een klein stadje doorbrengt, waar je niets hebt om naar uit te kijken en er is oorlog, dan ben je al snel ouder dan je werkelijke leeftijd. Ik wilde iets van mijn leven maken en ben met mijn moeder naar Rome vertrokken. En daar begon mijn verhaal."

Dat was in 1950. Ze ontmoet in Rome, tijdens een schoonheidswedstrijd, filmproducent Carlo Ponti. De 22 jaar oudere Ponti wordt haar leermeester en uiteindelijk haar echtgenoot.

Bekijk hieronder wat ze over hem zegt in het gesprek met Jeroen Wollaars.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Exclusief interview met Sophia Loren

In het Hollywoodtijdperk ver vóór #MeToo, wordt Loren gezien als een exotische schone. Ze breekt in 1957 door in de VS, naast Frank Sinatra en Cary Grant, die hopeloos verliefd wordt op Loren.

Avances

Sinatra en Grant zijn niet de enige sterren met wie Loren speelt. Ook staat ze naast Gregory Peck, Paul Newman, Richard Burton, Charlie Chaplin, Marlon Brando, en Peter Sellers. Sellers doet haar, net als Grant, een huwelijksaanzoek. Tevergeefs. Ondanks de avances van veel van haar tegenspelers, kiest Loren ervoor bij haar beschermer Ponti te blijven, tot zijn dood in 2007.

Dat Loren haar succes niet alleen dankt aan haar looks, bewijst ze in de film La Ciociara, die wereldwijd een succes is. De film levert haar een Oscar op als eerste niet-Engelstalige actrice.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame