Kerri Harris doet mee aan de Democratische voorverkiezingen in Delaware Nieuwsuur
Nieuwsuur

De Democraten in Amerika worstelen met de toekomst en richting van hun partij. Twee jaar na de desastreus verlopen presidentsverkiezingen van 2016 is er nog steeds geen aansprekende leider en belangrijker: er is geen duidelijk plan dat de teleurgestelde Democratische kiezer weer binnenboord trekt.

Toch lijkt er nu een mogelijk antwoord te zijn gevonden. Jonge idealisten met diverse achtergronden gaan de strijd aan met de oude, overwegend witte garde. Ze eisen dat de Democratische Partij afstand doet van Wall Street en zich weer ten dienste stelt van de arbeidersklasse.

Kerri Harris is een sprekend voorbeeld van de nieuwe generatie Democraten. "Ik grap dat ik een verzameling anderen ben: zowel zwart als latino, ik hoor bij de lhbt-gemeenschap, ik ben vrouw en als veteraan hoor ik in Amerika dus bij een minderheid. En ik hoor financieel bij de minima. Dat is ook anders."

Democraat Kerri Harris neemt het op tegen de gevestigde orde

Volgens Harris is de Democratische partij de gewone Amerikaan uit het oog verloren. En daar maakt ze zich boos over. "De Democraten dachten dat ze, om verkozen te worden, schatplichtig moesten zijn aan het bedrijfsleven. Maar je kunt toch niet tolereren dat arbeiders geen leven meer hebben."

Die missen momenteel goede gezondheidszorg, goed onderwijs voor hun kinderen en een eerlijk loon voor hun werk, zegt Harris. "Dat demoraliseert, is onmenselijk en gewoon respectloos. Je vraagt om de stemmen van de mensen die je zelf vertrapt."

Als je wilt snappen waarom rechts wint in onze tijd, dan is rechts maar een deel van het verhaal.

Thomas Frank, politiek wetenschapper

Schrijver en politiek wetenschapper Thomas Frank ziet in de nieuwe generatie Democraten de grote hoop voor de partij. "Ze zetten zich in om de partij over te nemen. Maar de gevestigde orde van de partij zal ze koste wat kost willen tegenhouden. Dat zag je bijvoorbeeld ook bij Bernie Sanders. Die haten ze nog steeds."

Sanders was de waarschuwing voor de Democratische partij in 2016. Hij trok volle zalen met zijn strijd voor de kleine Amerikaan. Voor hun arbeidsrechten, hun vakbonden en tegen de macht van het grote geld. Maar de Democratische partijtop schoof Sanders en zijn aanklacht aan de kant.

In plaats daarvan was er in de ogen van sommigen dedain. Het dreef een deel van de gefrustreerde, maar nog twijfelende kiezers in de arbeidersklasse juist verder in de armen van Donald Trump. Hij won en de Democraten leden bij de presidentsverkiezingen een historisch verlies.

"Als je wilt snappen waarom rechts wint in onze tijd, dan is rechts maar een deel van het verhaal. Het andere deel is de zwakte van de Democraten", zegt Frank. "De Democratische Partij heeft die zwakte nooit verklaard. Dat soort verantwoording afleggen interesseert ze dus blijkbaar niet."

Buurtwerker verslaat zwaargewicht

Vanuit de teleurstelling over de gevestigde orde ontstond dus de nieuwe Democratische beweging die de oude partij-elite uitdaagt. Zoals de 28-jarige Alexandria Ocasio-Cortez, een buurtwerker in New York. Afgelopen juni schokte zij de politiek door Democratisch zwaargewicht Tom Crowly te verslaan.

De socialistische beweging achter het succes van Ocasio-Cortez steunt nu de campagne van Kerri Harris. Zij neemt het in de Democratische voorverkiezingen in Delaware op tegen de huidige senator Tom Carbor. Hij zegt blij te zijn met de jonge kandidaten. "Harris maakt mij een betere kandidaat."

Op 6 november gaan de Amerikanen naar de stembus om kandidaten voor het Congres te kiezen. Harris zegt dat ze de kiezers een ander verhaal probeert te vertellen. "Ik ben het oneens met de opvatting van de gevestigde orde dat we kiezers bang moeten maken. Je moet ze iets beters bieden. En dat doen wij."

Halen jonge Democraten VS de teleurgestelde kiezer weer binnenboord?

STER reclame