Toneelstuk over de familie Holleeder

Toneelstuk over de familie Holleeder, zonder en toch met Willem

Vandaag begint de eerste try-out van het toneelstuk Judas, een bewerking van het gelijknamige boek van Astrid Holleeder over haar broer Willem. Vier vrouwen op het toneel, maar in het bijna twee uur durende stuk noemen ze nooit de naam van Willem Holleeder.

Regisseur Johan Doesburg legt uit: "Hij hangt als een zwaard van Damocles boven de voorstelling. We hebben het over 'hem', 'broertje' en 'hij'. Maar uit de context blijkt wel duidelijk dat ze het over Willem Holleeder hebben." De rol van Willem Holleeder is daarmee ondergeschikt gemaakt aan het verhaal van de vier vrouwen.

Doesburg schetst de familie Holleeder als een hechte clan, waaraan je je nauwelijks kunt onttrekken. "Eerst hadden de kinderen elkaar nodig om te overleven in een gezin met een tirannieke, aan alcohol verslaafde vader. Een dominante rol die Willem Holleeder later overneemt. Als Astrid er dan wil uitstappen en haar broer wil verraden, weet ze dat dit wordt beschouwd als hoogverraad. Met alle gevolgen van dien."

Nieuwsuur mocht alvast opnamen maken. Bekijk hieronder de indringende monoloog van 'Astrid'.

De monoloog van Astrid

Judas was in Nederland het bestverkochte boek van 2016 en komt ook op de Amerikaanse markt uit. Er is ook een Nederlandse tv-serie over het boek in voorbereiding.

In het stuk spelen de acteurs Astrid Holleeder, haar zus Sonja, moeder Stien en de dochter van Astrid, met de gefingeerde naam Sam. Astrid Holleeder bemoeide zich nadrukkelijk met het stuk. "We hebben diverse keren met Astrid zelf gesproken, maar ook maakten we mee dat tijdens een repetitie ineens de hele familie langskwam. De echte oma Stien ging bij onze Stien zitten, Astrid bij Astrid en Sonja bij Sonja. Onvergetelijk", aldus Johan Doesburg.

Renée Fokker vertolkt de rol van Astrid. "De ontmoeting met haar was eigenlijk heel relaxed. We hebben een goede vibe, zo zei ze. Ik vind haar een heel moedige vrouw."

  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
    De vier actrices
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur

Op verzoek van Nieuwsuur keek Auke Kok, auteur van het boek Willem Holleeder - de jonge jaren, ook naar het stuk. In hoeverre vindt hij het een probleem dat het toneelstuk alleen de waarheid van Astrid Holleeder belicht? "Het is kunst, dus dat mag. Juist die eenzijdigheid, die kleur, geeft het een heftigheid waardoor je er goed in meegaat. Al zullen we op termijn pas weten wat het oordeel van de rechters is, en waarin we precies zijn meegegaan."

Donderdag 20 september is de première van Judas in Amsterdam, tot die tijd zijn er try-outs.

Toneelstuk over de familie Holleeder, zonder en toch met Willem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl