Is het 'Merkel ontvangt Poetin' of 'Angela praat met Vladimir'?

Al driehonderd jaar knettert het af en toe tussen Duitsland en Rusland. En toch komen ze altijd weer bij elkaar. "Het is een oude traditie in Duitsland om als het maar even kan, de lijntjes met Moskou open te houden", zegt Duitsland-correspondent Kees van Dam.

Collega David-jan Godfroid ziet vanuit Moskou hoe Rusland niet langer te negeren is. "Er is een tijd geweest dat men dacht Rusland aan de kant te kunnen drukken. Maar de isolatie van Rusland is mislukt."

Hoe de vlag er vanavond bij hing toen bondskanselier Merkel de Russische president Poetin ontving, is nog altijd onduidelijk. Er was geen persconferentie gepland na afloop.

De twee spraken elkaar in het 18e eeuwse barokke slot Meseberg, het gastenhuis van de Duitse regering. Na de Tweede Wereldoorlog lag het in het door de Russen bezet gebied, op zeventig kilometer van Berlijn.

De onderlinge relatie tussen Merkel en Poetin is veelbesproken. Hij (voormalig KGB-agent te Dresden) spreekt Duits, zij (leerde het al heel jong op school in de DDR) Russisch. Maar of ze elkaar altijd even goed begrijpen?

Bij een ontmoeting in de Russische kustplaats Sochi in 2007 liet Poetin zijn lievelingshond Koney de bondskanselier besnuffelen. Terwijl hij heel goed weet dat zij bang is voor honden.

Merkel ontmoet Poetin ... en een hond (2007)

Maar ook Merkel weet heel goed hoe ze de Russische president kan raken. Zij is een van de architecten achter de sancties tegen Rusland na de militaire inlijving van de Krim in 2014.

Toch geldt dat beide landen te winnen hebben bij een betere verstandhouding. Voor Duitsland is Rusland een belangrijke gasleverancier, vooral met het oog op het miljardenproject Nord Stream 2, een geplande gasleiding van Rusland naar Duitsland. Omgekeerd hoopt Moskou op interventie van Berlijn, mocht de Amerikaanse president Trump nog meer sancties gaan instellen.

Duitsland en Rusland, Merkel en Poetin, Angela en Vladimir, ze kunnen eigenlijk niet zonder elkaar.

Kijk hieronder naar de agenda van de ontmoeting en de duiding van onze correspondenten Kees van Dam (Berlijn) en David-Jan Godfroid (Moskou).

Reportage en gesprek: de complexe relatie tussen Rusland en Duitsland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl