Economie als Titanic: 'Orkest speelt door, maar buiten dreigt gevaar'

Het gaat goed met de Nederlandse economie, blijkt ook vandaag weer uit de cijfers van het Centraal Planbureau. De economische groei zet door en de werkloosheid blijft dalen. Maar het CPB waarschuwt ook dat er steeds meer risico's zijn voor onze economie.

Handelsconflicten kunnen uitlopen op een handelsoorlog en als er geen deal komt rond de brexit, raakt dat ook de Nederlandse economie. Daarnaast wijzen de economen op de problemen in Turkije, die tot onzekerheid in het eurogebied leiden.

Ook econoom Sandra Phlippen, werkzaam bij ABN Amro en de Erasmus School of Economics, ziet dat de risico's van buitenaf toenemen. "Ook al doet onze economie het bovengemiddeld goed ten opzichte van de andere Europese landen."

Klap opvangen

Ze zegt voorzichtig en met afstand naar de economie te kijken, "Omdat de risico's zich opbouwen. Aan het begin van de vorige crisis hadden we meer instrumenten om een klap op te vangen, bijvoorbeeld met een verlaging van de rente. Maar die is al laag, dus dat kan niet meer."

Ook het vangnet dat we hebben in Nederland, bijvoorbeeld in de vorm van een bijstanduitkering, is versoberd. "Als je gewoon een baan hebt en je verliest die niet, dan merk je niets. Maar val je wel, dan heb je een probleem: tegenwoordig kom je minder makkelijk in de bijstand."

Gaat de wereldhandel op de rem, dan gaat Nederland direct mee.

Sandra Phlippen

Phlippen omschrijft de tijdsgeest als passagier zijn op de Titanic. "Mensen denken: het orkest gaat maar door met spelen, terwijl er buiten enorme gevaren dreigen. Dat voel ik zelf ook wel zo. Volgens mij is het wel een reëel beeld van de wereld waarin we leven."

De handelsconflicten die nu spelen tussen de VS en andere landen, zijn volgens haar het grootste risico. "Nederland is uitzonderlijk afhankelijk van de wereldhandel. Als die op de rem gaat, gaat Nederland direct mee. Sterker nog: wij gaan dan nog iets dieper naar beneden. En als het goed gaat gaan wij iets heftiger omhoog. Zoals nu."

Ze legt uit: "Dat uit zich bijvoorbeeld in de uitwassen die we nu op de arbeidsmarkt zien: er zijn te weinig mensen voor de hoeveelheid vacatures. En de huizenmarktprijzen zijn ook bizar. Als het goed gaat koken we droog, als het slecht gaat vallen we diep."

Meer risico's voor Nederlandse economie, maar groei zet door

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl