Nieuwsuur

'Dit is de beste tijd voor Netanyahu, want hij heeft Trump in het Witte Huis'

AFP

Israël ziet Iran als grootste dreiging in de regio. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu probeert al jaren het Westen te overtuigen van Irans bemoeienis in Israëls buurlanden. Met Trumps nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran, die morgen ingaan, voelt Israël zich gesterkt.

"De Iraanse mensen zijn briljant, ze zijn innovatief. Dus waarom is Iran zo arm? Waarom is er zoveel werkloosheid?", spreekt Netanyahu zijn volk toe. "Het antwoord is twee woorden: het regime. Het regime in Teheran roept om de vernietiging van alle Israëliërs." Ook zegt hij van plan te zijn binnenkort te spreken met Trump hoe hij de bedreiging van het Iraanse regime tegen kan gaan.

Tussen grote machten

Volgens de Britse journalist Anshel Pfeffer, die een boek schreef over Netanyahu, ziet de Israëlische premier Iran al zo'n vijftien jaar als een grote bedreiging. Daarvoor was het Irak, en daarvoor de Sovjet-Unie.

"Hij heeft altijd al de wereld en het Midden-Oosten als slagveld gezien tussen hele grote machten. (...) Dus hij vond het altijd al nodig om te laten zien aan de wereld dat Israël zich verzet. Voor de wereld, voor het Westen, tegen een grote dreiging."

Volgens Pfeffer zijn het goede tijden voor de Israëlische premier. "Nu is het de beste tijd voor Netanyahu, want hij heeft Trump het Witte Huis. Tegelijkertijd heeft hij Vladimir Poetin in Moskou. (...) Poetin werkt samen met Netanyahu en laat Israël toe om Iraanse doelen in Syrië te bombarderen."

Bekijk hier de reportage over de sancties tegen Iran, het gesprek met correspondent Thomas Erdbrink en de hele reportage over Israël en Iran van correspondent Arlene Gelderblom:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage en gesprek: Onrustig Iran zet zich schrap
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame