Wat heeft Poetin aan vriendschap Trump?

Washington is nog maar nauwelijks bekomen van de top in Helsinki, en nu nodigt Donald Trump Vladimir Poetin alweer uit in het Witte Huis.

Terwijl iedereen in Amerika zich afvraagt wat er op de top in Helsinki is besloten, laait ook de kritiek op de ontmoeting in Rusland op. Want na de aanvankelijke euforie over de top vraagt Rusland zich inmiddels af of een vriendschap met Trump de Russen wel iets goeds zal brengen.

"De angst in Rusland groeit dat je met Trump uiteindelijk op het verkeerde paard gokt", zegt Ruslandkenner Hubert Smeets. "De continuïteit van afspraken met Trump, wordt ook door analisten in twijfel getrokken. Want met wie maak je een afspraak?"

Wat hebben Trump en Poetin aan elkaar?

Door openlijk voor Trump te kiezen, dreig je op ramkoers te komen met een groot deel van het (Democratische) Amerikaanse establishment.

Russische historicus Dmitri Trenin

Trump kreeg veel kritiek na een gezamenlijke persconferentie met de Russische president Poetin deze week in Helsinki. Trump viel daar, staande naast Poetin, zijn eigen inlichtingen- en veiligheidsdiensten af.

Die diensten hebben vastgesteld dat Poetin heeft geprobeerd om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Later kwam Trump hierop terug: toen zei hij dat hij zich had versproken en het volste vertrouwen heeft in zijn inlichtingen- en veiligheidsdiensten en hen steunt.

Ramkoers

Smeets: "In Moskou reageerde minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov opgetogen: de top was 'beter dan super' geweest. Poetin was onmiskenbaar als winnaar tevoorschijn gekomen. De Russische president wist het initiatief van a tot z naar zich toe te trekken. Hij hoefde zich geen moment te verdedigen, omdat zijn gesprekspartner hem geen moment aanpakte."

Maar daarna kwam de kritiek, ook in Moskou. "De Russische historicus Dmitri Trenin zei dat Poetin, door voor het eerst zo openlijk voor Trump te kiezen, op ramkoers dreigt te komen met een groot deel van het (Democratische) Amerikaanse establishment."

Volgens Trenin moeten de Russen oppassen dat ze na vier jaar introvert isolement, waar ze de buitenwereld als vijand zagen en op eigen kracht gingen, nu denken dat ze problemen oplossen door met de VS vriendjes te worden. "China en de EU zullen zich benadeeld voelen. De EU en China zoeken elkaar op, Poetin is daar niet blij mee", denkt Smeets.

"En heeft Amerika nog voldoende kracht, ook vanwege de interne verdeeldheid rondom het presidentschap van Trump, om voorwaarden te stellen?", vraagt Smeets zich af. Want ook in Moskou stelt men vragen bij het optreden van Trump. "Ze denken: dit is te gek voor woorden."

Zwakke tegenstander

"Op nationale televisie zet men vraagtekens. Het is ongekend dat een president een ander staatshoofd bijna meer vertrouwt dan zijn eigen inlichtingendiensten, zeggen ze. De vraag is: wat heeft Rusland eraan als de VS geleid wordt door een president die het land niet vertegenwoordigt. Kan hij afspraken maken?"

Trump sprak tijdens de top in Helsinki lange tijd één-op-één met Poetin, met alleen hun tolken erbij. Topadviseurs waren niet aanwezig en Trump was ook naderhand niet scheutig met informatie. "Toezeggingen zijn gedaan maar we weten niet welke", zegt Smeets.

"En als Trump niet kan leveren omdat hij niet gesteund wordt door zijn Congres dan heb je in Rusland dingen toegezegd terwijl je er niets voor terug krijgt. In Rusland is de kritiek: een zwakke tegenstander maakt je niet sterker."

'Hoorde ik dat goed?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl