NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg met Donald Trump in Brussel

In het nieuws op 12 juli

Donald Trump drukt zijn stempel op NAVO-top

President Trump zei vandaag dat hij enthousiast is over het resultaat van de NAVO-top in Brussel. Hij zei dat de andere lidstaten een ongekende verhoging van het defensiebudget hebben toegezegd. Toch geven Europese landen aan dat ze niet kunnen beloven dat er meteen meer geld komt.

De Amerikaanse president zou vandaag opnieuw hebben geëist dat de defensie-budgetten binnen de korst mogelijke tijd worden verhoogd. Of hij daarbij dreigde de NAVO op te blazen, daarover verschillen de meningen. Duidelijk is wel dat Trump als geen ander zijn stempel heeft gedrukt op de top.

De president vloog vandaag van Brussel door naar Londen: hij brengt de komende vier dagen door in het Verenigd Koninkrijk. We spreken met correspondent Tim de Wit in Londen en correspondent Wouter Zwart in Washington.

Donald Trump drukt stempel op NAVO-top

Justitie zet onderzoek naar Marco Kroon voorlopig stop

Het Openbaar Ministerie zet het onderzoek naar majoor Marco Kroon stop. Het onderzoek biedt nog geen definitief uitsluitsel, meldt het OM, maar er zijn onvoldoende aanknopingspunten die de gebeurtenissen bevestigen die defensie heeft gemeld omtrent Kroon.

De zaak kwam erop neer dat Kroon aan een meerdere had gerapporteerd dat hij tijdens een missie in Afghanistan was ontvoerd en mishandeld. Kroon was naar eigen zeggen aan zijn belagers ontsnapt en had in de weken daarna een van zijn ontvoerders gedood die hij toevallig was tegengekomen.

Verslaggever Siebe Sietsma, die de zaak-Kroon voor Nieuwsuur volgt, vertelt erover in de studio.

Justitie zet onderzoek naar Marco Kroon stop

Wiet is big business in Groningen, voor kleine krabbelaars én zware criminelen

Eerst was er de tv-serie Hollands Hoop, over wietteelt en criminaliteit in de provincie Groningen. Nu blijkt dat de werkelijkheid naadloos aansluit op de fictie van die serie. Volgens de burgemeester van Midden-Groningen zijn het afgelopen half jaar alleen al in zijn gemeente 20 hennepplantages opgerold.

In Groningen is er veel ruimte en leegstand, waardoor de provincie aantrekkelijk is voor hennepcriminaliteit. Vorige maand schrok Groningen op van een grote drugszaak: in het dorp Foxhol werd een hennepkwekerij opgerold met ongeveer vijfduizend plantjes. De hennepteelt werkt ontwrichtend op de Groningse samenleving.

Meer drugscriminaliteit in Groningen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl