Nieuwsuur

'Ik denk niet dat ze hun kinderen binnenkort weer zien'

EPA

Veel jonge migrantenkinderen in de VS die gescheiden zijn van hun ouders zijn nog niet bij hen terug. Zo'n vijftig van de ongeveer 100 jonge kinderen die ergens anders in een opvang zitten, zijn met hun ouder herenigd. Het gaat om kinderen jonger dan vijf jaar.

Daarmee haalt de Amerikaanse regering de deadline niet: uiterlijk vandaag hadden deze kinderen weer bij hun ouders moeten zijn, bepaalde een federale rechter eind juni. De deadline voor kinderen van 5 jaar en ouder staat op 26 juli. In totaal leven zo'n 2000 kinderen gescheiden van hun ouders.

"Het ziet ernaar uit dat die deadline ook niet gehaald wordt", zegt Jose Xavier Orochena. Hij is advocaat van 18 migranten: ouders en kinderen. Die kinderen zijn nu in een pleegouderfaciliteit in New York, ver van hun ouders aan de Mexicaanse grens.

Een van zijn cliënten is een moeder met een kind jonger dan vijf. "Ze weet waar haar kind is, maar heeft nog niet van de regering gehoord of en wanneer ze worden herenigd", aldus Orochena. "Ik denk niet dat ze elkaar binnenkort weer zien."

Locatie onbekend

De migrantenkinderen zijn naar opvangcentra over de hele VS gestuurd. Volgens Orochena zijn er ook voorbeelden van kinderen waarvan de regering niet eens weet waar ze zich nu bevinden.

De problemen rond de hereniging hebben ermee te maken dat de volwassen migranten via het ministerie van Binnenlandse Veiligheid worden afgehandeld, terwijl de minderjarigen onder de verantwoordelijkheid van Volksgezondheid vallen.

Inmiddels is niet meer duidelijk welke kinderen naar welke ouders moeten. "De regering zegt dat ze DNA-testen uitvoeren om zeker te weten dat er een match is. Maar nog niemand heeft een DNA-test gehad."

Een van mijn cliënten werd van haar kinderen gescheiden toen ze 's nachts sliepen.

Jose Xavier Orochena

Onder zware kritiek uit binnen- en buitenland maakte president Trump op 20 juni een eind aan het opsplitsen van de gezinnen. Orochena zegt dat er sindsdien zeer weinig families herenigd zijn. Zij die wel bij elkaar komen, zien we in het nieuws.

Zoals het gezin van zijn andere cliënt, de Guatemalteekse Yeni Gonzalez. Zij werd van haar drie kinderen van 11, 9 en 6 gescheiden toen ze 's nachts sliepen. Een crowdfunding-actie zorgde ervoor dat ze, 45 dagen later, van Arizona naar New York kon reizen om haar kinderen te zien.

Diezelfde avond moest Gonzalez weer weg. Ze moet wachten op formele toestemming voor vereniging. Orochena: "Maar toch: ze waren weer bij elkaar, dat is al vrij bijzonder."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage en gesprek: Deadline migrantenkinderen VS niet gehaald
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame