Op bezoek bij Trumps achterban: 'De wereld is veiliger door hem'

Amerikanen die zeer te spreken zijn over hun omstreden president: ze zijn er genoeg. Een van hen is bed and breakfast-eigenaar Philip Irwin. 26 jaar lang was hij hét geluid van Amerika, als radiopresentator van het populaire Voice of America.

In die tijd, tot midden jaren tachtig, stond Amerika er in een groot deel van de wereld nog goed op. Dat was tijdens het aantreden van president Trump wel anders. Om daarover te praten heeft Irwin op ons verzoek een aantal bekenden uitgenodigd die net als hij zeer te spreken zijn over hun president.

"Hij praat als een bouwvakker uit New York", zegt Demaris Miller over haar president. "Hij houdt van Amerika en de Amerikanen, en wil zijn land graag voorop plaatsen. Maar hij wil ook eerlijk zijn. Dat is toch heerlijk?"

Walter Longyear vult haar aan. "Trump doet zijn werk uitstekend. De wereld is veiliger door hem: de VS, en Europa ook. Voordat Trump in het Witte Huis begon, hadden ze het daar over oorlog met Rusland. Dat is nu voorbij."

Niet zachtaardig

Voor de ongepolijste manier waarop Trump Europa tegemoet treedt, tonen zijn kiezers alle begrip. "Een zachtaardige leider kan onmogelijk voor significante verandering zorgen", zegt Irwin. "Je hebt iemand met zo'n sterke wil als Trump nodig."

Volgens Page Glennie kan Europa ook wel een Trump gebruiken. "Europa moet zichzelf beschermen. De VS blijft wel een rol hebben, maar ze moeten zelf iets doen. En zelf verantwoordelijkheid nemen. Wees eens volwassen!"

Terry Dixon vult hem aan. "Amerika heeft Europa gered in de Tweede Wereldoorlog. En in de Koude Oorlog, 75 jaar. Dankzij Amerika praten ze nu geen Russisch in Europa."

In Nederland kunnen ze al niet meer terug: over 50 jaar zijn ze niet meer in de meerderheid.

Terry Dixon, Trump-stemmer

Amerika heeft de kastanjes lang genoeg uit het vuur gehaald, vindt de groep. Het land heeft eindelijk een president die dat begrijpt. Trump zorgt ervoor dat Amerika weer toekomstbestendig is. Dat beginnen de Europeanen ook in te zien en dat is nodig.

"Sommige van die landen zijn hun land al vrijwel kwijt. In Nederland kunnen ze al niet meer terug", aldus Dixon. "Over 40, 50 jaar zijn ze niet meer in de meerderheid. Dan is de meerderheid moslim. Hun standpunten en waarden, de sharia en zo, zijn daar dan overheersend."

Ook daarom staat hij volledig achter Trumps boodschap. "Trump laat de wereld weten, en niet alleen de Amerikanen: we moeten wakker worden en onze waarden beschermen."

Reportage: Deze Amerikanen kiezen voor Trump
Speciale uitzending: Rutte meets Trump

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl