Aangepast

Zeilers Volvo Ocean Race vinden plastic op de meest afgelegen plekken

Point Nemo wordt ook wel de meest afgelegen plek op aarde genoemd: het ligt het verst van land af. Niet meteen een plek waar je plastic in de zee verwacht. Toch troffen twee boten van de Volvo Ocean Race ook daar microplastics aan. Door de grote zeestromen worden de plastic deeltjes meegenomen en belanden zo dus ook op die plekken waar bijna nooit mensen komen.

Wij gingen aan boord bij het team van AkzoNobel, vlak voor de start van de laatste etappe. Daar kregen we te zien dat de boot niet alleen een racemonster is, maar ook een onderzoeksstation. Bekijk de video:

Racen over de plastic soep

De bekende zeilwedstrijd deed dit jaar voor het eerst onderzoek naar plastic in het water. Twee boten hebben apparatuur aan boord om het oppervlaktewater te filteren en op die manier microplastics te meten. Het gaat om het team 'Turn The Tide On Plastic' en team Akzonobel, een Nederlandse boot.

De Deense Nicolai Sehested deed op die laatste boot het onderzoek. Als zeiler merkt hij ook de gevolgen van de plasticvervuiling. "De oceanen zijn onze speelplaats, we brengen er een groot deel van ons leven door. We zagen vroeger veel meer vissen en ander leven, maar dat wordt steeds meer plastic."

Op bijna alle meetpunten

Microplastics zijn bijna niet zichtbaar voor het blote oog, maar vormen mogelijk een bedreiging voor onze ecosystemen. Als bijvoorbeeld vissen de microplastics inslikken komen die in de voedselketen terecht. De microplastics worden ook opgenomen door organismen die water filteren zoals oesters en mosselen.

De eerste resultaten van het Ocean Race-onderzoek laten zien dat er op bijna alle meetpunten microplastics zijn aangetroffen in het water. De concentraties verschillen erg per gemeten plek, dit is afhankelijk van de locatie ten opzichte van grote stromingen. De komende tijd wordt er verder onderzoek gedaan.

De race finisht zondag in Scheveningen. De teams zijn zo'n acht maanden onderweg geweest en hebben zo'n 80.000 kilometer afgelegd. In die tijd hebben overigens alle boten meteorologische informatie verzameld door temperatuur, watertemperatuur en CO2-gehaltes te meten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl