Acteur Nick Robinson speelt de hoofdrol in 'Love, Simon'
Aangepast

Een Hollywood-tienerfilm met gay hoofdpersoon: 'Eindelijk herken ik mezelf'

"Ik had voor het eerst het gevoel dat ik mezelf terugzag op het witte doek. Ik heb nog nooit zo'n connectie met een personage gehad", zegt de 19-jarige Emrys. Hij heeft het over Simon, de homoseksuele hoofdpersoon uit Love, Simon. De film ging gisteren in Nederland première en wordt revolutionair genoemd.

Ogenschijnlijk is het een gewone romantische komedie, maar wel eentje waarin een homoseksuele tiener centraal staat. En dat is voor het eerst in een Hollywood-productie. Emrys is er blij mee. "Een gay hoofdpersoon van mijn leeftijd en ook nog een happy end. Dat ben ik niet eerder tegengekomen."

Films waarin homoseksualiteit een rol speelt, zijn volgens hem vaak nogal zwaar. "We hebben niet alleen maar films nodig waarbij je verdrietig de bioscoop uitloopt." De 15-jarige biseksuele Sierra is het met hem eens. "Eindelijk een goed einde, het is vaak zo deprimerend. Mensen weten nu wel dat het voor LHBT'ers soms moeilijk kan zijn."

Scenarioschrijver Henk Burger heeft de film vanochtend gezien en is toch een beetje teleurgesteld. "Het is voor mij niet de mijlpaal waar iedereen het over heeft. Het gaat toch weer over een coming out, terwijl dat eigenlijk maar een kleine fase is in het geheel."

Bovendien vindt hij de film op dat punt niet heel geloofwaardig en veel te zoetsappig. "Als Simon uit de kast is gekomen, is iedereen blij en wordt hij omarmd. Maar ik zie dat in het echt eigenlijk nergens gebeuren. De werkelijkheid is veel harder en moeilijker."

Burger maakte zelf de telefilm Gewoon Vrienden, die komende week in première gaat. Die gaat over de beginnende liefde tussen twee jongens, waarbij hun moeders dwarsliggen. "De homoseksualiteit van hun zonen is niet het probleem, maar andere zaken eromheen."

Wat hem betreft zouden er veel meer films met 'gewone' homoseksuele jongens moeten worden gemaakt. "Je ziet nog steeds vaak homo's als gekkie, als relnicht. Maar gewoon jongens die op elkaar vallen, dat zie ik niet zo veel. Zelfs niet in Nederland."

Op het moment dat Simon die jongen kuste, klonk er in de zaal luid gejuich.

Nico van den Berg, filmjournalist

Ook filmjournalist Nico van den Berg ziet nog veel ruimte voor verbetering. "Wij Nederlanders vinden dat we op dit gebied een erg progressief land zijn, maar dit soort films zijn op één hand te tellen. Zeker in de afgelopen jaren is er weinig gemaakt."

Over Love, Simon is hij milder gestemd dan Burger. "Voor Amerikaanse begrippen is dit zeker revolutionair. De film is door een grote maatschappij gemaakt en echt als 'gay teen film' gepromoot. In dat opzicht is het wel echt vernieuwend."

Ook omdat het om een romantische komedie gaat. "Simon worstelt wel met zijn coming out, maar het gaat op zo'n manier dat het uiteindelijk toch een feel good film is geworden. Ik kan me voorstellen dat het daardoor wel een voorbeeldfunctie kan hebben."

Luid gejuich bij de kus

Volgens Van den Berg is Love, Simon onderdeel van een nieuwe stroom films. "Zoals Wonder Woman of Black Panther. Daarin zitten personages die eerder niet heel duidelijk te zien waren in Hollywood. In dit geval dus een tiener die toevallig ook uit de kast komt."

Van den Berg zag de film zelf in een bomvolle bioscoopzaal die vooral gevuld was met tienermeisjes. "Op het moment dat Simon de jongen op wie hij verliefd is kuste, klonk er in de zaal luid gejuich en geklap. Daar werd ik wel blij van."

Eerste Hollywood-tienerfilm met gay hoofdpersoon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl