Nieuwsuur
Bondsregering / Denzel

De G7-top is afgesloten met een gezamenlijke slotverklaring. Ook Amerika heeft de verklaring ondertekend. Belangrijk onderwerp op de top was de importheffing die president Donald Trump onlangs heeft opgelegd. Daarover lijkt geen akkoord te zijn bereikt.

Toch is John Kirton, directeur van een onafhankelijke G7-tank, opvallend postief over het resultaat van de top. "De gesprekken over handel gingen heel goed. Veel beter dan verwacht. Het was een verrassend beschaafd gesprek", zegt Kirton, die bij de top in Canada aanwezig was.

"Trump herhaalde zijn gebruikelijke bezwaren tegen z'n partners, maar ze waren het erover eens dat die verdeeldheid niet uit de hand moest lopen. Hij heeft niet eens gedreigd met nieuwe protectonische maatregelen. Hij zei juist voor het eerst ronduit dat hij gelooft in volledige vrijhandel."

Slechts twee uurtjes

Trump heeft eind mei importtarieven ingevoerd voor staal en aluminium uit de EU, Canada en Mexico. Daarop hebben de andere landen tegenmaatregelen genomen door Amerikaanse producten extra te belasten.

Kirton is niet verbaasd dat de VS en de andere landen op de top niet tot een akkoord zijn gekomen. "Niemand had verwacht dat ze in de twee uurtjes dat ze over handel konden praten, vooral over de importheffingen, met een oplossing zouden komen."

Eerder werd bekend dat de VS en de EU-lidstaten snel met elkaar om tafel gaan om te praten over het oplossen van het onderlinge handelsconflict.

G7-top ten einde, handelsconflict nog niet voorbij

STER reclame