Aangepast

Aanslag oefenen op school zinvol? 'Op angst kan je je niet voorbereiden'

Ophef in het Drentse Hoogeveen, daar wil een middelbare school een zogenoemde 'school shooting' naspelen. Het gaat niet om een toneelstuk, maar om een oefening waarbij ook de politie betrokken is. Ouders en leerlingen van de school vinden het maar niks. Het zou onnodig angst zaaien onder scholieren.

De school betreurt de onrust die is ontstaan, maar zet de oefening door. "Natuurlijk gaan we ervan uit dat een calamiteit een zeldzaamheid is. Mocht er zich toch ooit iets voordoen dan willen we de juiste stappen kunnen zetten", zegt het bestuur van het Alfa-college in Hoogeveen vandaag in een verklaring.

"Voor ons is het belangrijk dat zowel de hulpdiensten als wij hiervan leren en kunnen kijken of de protocollen die er zijn werken of verbeterd moeten worden", schrijft het bestuur. De oefening staat voor volgende week gepland. De leerlingen hoeven er niet aan mee te doen als ze dat niet willen.

Het komt zo dichtbij

Het Alfa-college is niet de eerste school waar een aanslag wordt geoefend. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook al eerder op de hogeschool in Leeuwarden. Daders en slachtoffers werden toen gespeeld door studenten van een veiligheidsopleiding. En dat maakt volgens Stichting School en Veiligheid een groot verschil.

"De leerlingen in Hoogeveen hebben er nooit mee te maken", zegt directeur Klaas Hiemstra. "Je creëert voor hen een heel angstige situatie, dat kan een enorme impact hebben. Kinderen kunnen er heel erg van schrikken, met nachtmerries en slecht slapen tot gevolg. Het komt dan ineens zo dichtbij."

Hard weglopen of onder een bank zitten. Dat wil je volgens mij juist niet oefenen.

Klaas Hiemstra, School en Veiligheid

Hij vindt het wel goed dat scholen oefenen om zich voor te bereiden op calamiteiten. Maar de nadruk moet volgens hem daarbij liggen op de professionals. "Zij moeten goed kunnen samenwerken. Leerlingen moeten bij zo'n oefening vooral hard weglopen en onder een bank zitten. Dat wil je volgens mij juist niet oefenen."

Hiemstra denkt ook niet dat leerlingen door zo'n oefening beter zijn voorbereid als er echt een schietpartij of aanslag op hun school plaatsvindt. "Op angst kan je je namelijk niet voorbereiden."

De vergelijking met een brandoefening gaat volgens hem niet op. "Dat is veel gebruikelijker. Kinderen vinden dat leuk spannend, terwijl een 'school shooting' erg bedreigend is. Dat fenomeen kennen we hier ook niet, dus waarom zou je dat dan moeten introduceren."

Leerlingen van het Alfa-college en hun ouders lieten zich gisteren bij RTV Drenthe kritisch uit over de oefening. "Dit is een bezopen idee", zei een van de ouders. "Moeten scholieren straks in doodsangst leven, omdat ze zich realiseren dat dit zomaar kan gebeuren?", zei een andere ouder.

Schooldirecteur Jan Berend van der Wijk gaf aan de zorgen van ouders en studenten te begrijpen. "Daarover gaan we graag in gesprek. Maar de oefening is een simulatie. Dit is ook geen Amerika. En tegelijkertijd zie je dat hier ook soms verwarde mensen op straat mensen neersteken."

De oefening is volgens hem belangrijk omdat hulpdiensten moeten kunnen trainen voor uitzonderlijke situaties. "Tijden veranderen. Samen met de hulpdiensten denken wij dat het heel verstandig is om in ieder geval na te denken over hoe je reageert als dit zou gebeuren."

Reportage: Ophef over school shooting-oefening

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl