Aangepast

'De eenheid in Italië stoelt op populisme en dat is gevaarlijk'

Het is vandaag een nationale feestdag in Italië. En de verbroedering die daaruit spreekt komt de nieuwe coalitieregering na een keiharde verkiezingscampagne en chaotische formatie niet slecht uit.

"Het is een geweldige dag. We zijn allemaal samen", zegt een oude man die naar de optocht op het Piazza Venezia in Rome staat te kijken. "We hebben een regering en we hopen nu op het beste."

"De eenheid is gevormd in populisme en dat is gevaarlijk", waarschuwt Susanna Turco van weekblad l'Espresso. Zij constateert tegenstrijdige belangen tussen de coalitiepartners. De Lega, is sterk in het rijke noorden, waar ze belastingverlaging willen. De Vijfsterrenbeweging, heeft vooral in het Zuiden gewonnen, waar de achterban juist een basisinkomen wil van de overheid. Turco ziet het als een regering van een land met twee volken.

Tegenstellingen

"Tot gisteren was er een regering die ideeën hadden voor het hele land. Nu zijn er partijen die ideeën hebben die verschillend zijn voor de ene provincie of de andere", zegt Turco. "Iedereen gelooft dat de beloften worden waargemaakt. Maar de beloften zijn verschillend voor elke plek. Dus het is het tegenovergestelde van eenheid."

Ook op straat tussen de feestende mensen zijn de scherpe tegenstellingen nooit ver weg, constateren ook de deelnemers zelf. "Deze mensen komen meer voor nieuwsgierigheid en niet vanwege hun nationalisme', zegt een van de feestvierders. "Ik heb ze het volkslied niet in koor horen zingen, zoals je dat hoort in Frankrijk en Amerika. Dat is wat mist in Italië."

Het gebrek aan eenheid kan deze regering opbreken, denkt journaliste Turco. "Wat kan gebeuren is dat ontevredenheid met de regering er voor zorgt dat een van de twee partijen breekt. In de zin dat ze regeren en dat Lega-stemmers die koers niet bevalt. De Lega daalt dan in de peilingen en dan kunnen ze uit de regering stappen."

Reportage: 'Italië: één land, twee volken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl