Persoonlijke pensioenspaarpot: werkgevers en vakbonden willen het niet

time icon Aangepast
ANP

Krijgen we binnenkort een nieuw pensioenstelsel? En hoe komt dat eruit te zien? Vandaag lijken we dichter bij het antwoord op die vragen te komen, nu een nieuw voorstel voor een pensioenstelsel is uitgelekt.

In een reactie benadrukken werkgevers en werknemers dat van een pensioenakkoord nog geen sprake is, en dat er nog volop wordt onderhandeld. Maar kunnen we al iets concluderen uit de uitgelekte plannen?

Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman begrijpt dat veel mensen benieuwd zijn. "Er wordt al jaren gesproken over het hervormen van het pensioenstelsel. Je ziet dat het thema maatschappelijke onrust oplevert: mensen weten niet meer zeker of ze het pensioen krijgen waarvan ze altijd dachten dat ze het zouden krijgen."

Geen beloftes

Nu kon je er voorheen ook niet vanuit gaan dat je pensioen precies zou zijn wat je je werkende leven voor hebt gespaard. "Maar toen werd er wel iets beloofd. Dat kan nu niet meer. Dat komt door de vergrijzing, maar ook bijvoorbeeld door de veranderde arbeidsmarkt: mensen wisselen steeds vaker van beroep. Het huidige pensioenstelsel is daar niet op gebouwd."

Het was ook genoeg reden voor het kabinet om een naar een nieuw stelsel te gaan, zoals zij ook hebben opgenomen in het regeerakkoord. Daarin staat dat er voor het stelsel een 'nieuwe balans' nodig is. Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) moet er een meer persoonlijke pensioenpot komen, waarbij mensen kunnen zien wat ze inleggen en waar ze uiteindelijk op kunnen rekenen.

"Maar opvallend genoeg hebben ze nu dat laatste helemaal laten vallen. Daarmee nemen ze een grote stap, want iedereen had op dat punt verandering verwacht."

Realistischer

Er verandert wel iets anders. "Deze plannen zijn realistischer, er worden geen harde beloftes gemaakt. Je kan nu niet zeggen wat iemand krijgt op zijn 86e levensjaar. Dat is ook nuttig voor bedrijven, want er wordt vaak naar hen gekeken om bij te storten."

Of de vakbonden en de werkgevers een akkoord gaan krijgen van het kabinet op dit voorstel, moet nog blijken. Maar Bouman vindt het onwaarschijnlijk. "Als ze hiermee akkoord gaan zonder te onderhandelen, dan is dat in tegenspraak met hun eigen regeerakkoord."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage en gesprek: Wat betekenen de nieuwe pensioenplannen?
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame